Журналіста Ткача затримали на польсько-білоруському кордоні: знімав про торгівлю з РФ

Джерело: журналіст “Української правди” Михайло Ткач

Українського журналіста Михайла Ткача разом з оператором затримали польські правоохоронці біля польсько-білоруського кордону, коли представник ЗМІ готував матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Ситуацію вдалося вирішити лише після розголосу та втручання посольства України в Польщі.

Ткач пояснив, що у той час, коли польські фермери блокують українсько-польський кордон, журналіст вирішив перевірити, що відбувається на польсько-білоруському.

Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліцейські і показали значок. Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати… Далі нас привезли у комендатуру. Близько десяти осіб почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи, – розповів журналіст.

Український журналіст повідомив, що готує матеріал про те, як Польща торгує з Росією через Білорусь, і як сільськогосподарська продукція прямує з Росії і Білорусі в Польщу.

За словами Ткача, представники польської спецслужби перелякалися. І почали запитувати, “хто ще про це знає, чи знають про це українські посадовці, український уряд”. Також розпитували, “хто джерела, як про це дізналися, скільки часу працюють над цією темою”. Окрім цього, українців розпитували, чи будуть вони розповідати публічно, що їх затримували.

У результаті журналіста та оператора утримували в комендатурі 4 години і лише потім відпустили. За цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв’язатися.

Після того, як журналістам повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали видалено.

Наразі журналісти спілкуються з адвокатами.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.