Суд штату Іллінойс не допустив Трампа до праймеріз

Джерело: CNN

Суддя штату Іллінойс заборонила експрезиденту США брати участь у праймеріз (тип голосування, у якому обирається один кандидат від партії), заборонивши писати його ім’я у бюлетені президентських виборів.

Рішення ухвалено на основі 14-ї поправки про “заборону повстанцям обіймати посади” (Трампа звинувачують у підтримці штурму Капітолія США 6 січня 2021 року).

Попри заборону, у Трампа є короткий проміжок часу, аби оскаржити його.

Ухвалюючи рішення про заборону суддя округу Кук Трейсі Портер значною мірою покладалася на попередні висновки Верховного суду Колорадо, назвавши їх обґрунтування переконливими.

“Суд також усвідомлює масштабність цього рішення та його вплив на майбутні первинні вибори в Іллінойсі. Виборча комісія штату Іллінойс видалить Дональда Дж. Трампа з голосування на загальних первинних виборах 19 березня 2024 року або призведе до припинення будь-яких голосів, поданих за нього”, – написала суддя.

Експрезидента вилучили з праймеріз в Іллінойсі через місяць після того, як виборча комісія штату відхилила скаргу проти Трампа.

Суддя Трейсі Портер – республіканка у відставці – яку виборча комісія залучила для розгляду цього питання, провела слухання для надання доказів і дійшла висновку, що Трампа слід виключити з голосування через те, що він брав участь у повстанні 6 січня 2021 року.

Таким чином Іллінойс став третім штатом, де Трампа виключили з праймеріз. Раніше подібні рішення ухвалили штати Колорадо та Мен, однак виконання цих рішень було призупинено до розгляду апеляції у справі Колорадо до Верховного суду США.

ДОВІДКА: 14-та поправка, ратифікована після Громадянської війни, говорить, що посадовці, які принесли присягу підтримувати Конституцію, заборонено обіймати посади, якщо вони “брали участь у повстанні”. Але формулювання поправки розпливчасте, не містить прямої згадки про президентство та застосовувалося лише двічі з 1919 року.

  • Колишній консервативний федеральний апеляційний суддя Дж. Майкл Луттіг закликає Верховний суд США виключити Дональда Трампа з виборчих бюлетенів.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.