Макрон: заява стосовно направлення військ в Україну – ретельно продумана

Джерело: Le Monde

29 лютого президент Франції Емманюель Макрон наголосив, що його заява відносно можливості направлення військ європейських країн до України “ретельно продумана”.

Макрон заявив, що кожне його слово щодо України було “зваженим”, “продуманим” і “виваженим”.

Це досить серйозні теми. Кожне моє слово на цю тему є зваженим, продуманим і виваженим, — зазначив глава Франції, коментуючи заяву про можливість відправки сухопутних військ країн НАТО на допомогу Україні.

Водночас під час урочистого відкриття Олімпійського селища Паризьких ігор у Сен-Дені Макрон відмовився від будь-яких “геополітичних коментарів” у цьому контексті, заявивши, що “не місце”  і що “спорт повинен допускати єдність і умиротворення”.

Зауважимо, 26 лютого президент Франції Емманюель Макрон заявив, що поки що немає консенсусу стосовно відправки військ в Україну, однак, цю тему не можна виключати.

Натомість 29 лютого глава РФ Володимир Путін заявив західним країнам, що вони “ризикують спровокувати” ядерну війну, якщо надішлють війська воювати за Україну, попередивши, що Москва має зброю, щоб завдавати ударів по цілях на Заході.

Своєю чергою, раніше Макрон повідомив про спільне усвідомлення європейськими країнами необхідності бути готовими до можливого нападу Росії у найближчі роки.

Відповідну заяву Макрон зробив під час конференції лідерів європейських держав, котрі прибули на його запрошення до Парижа задля обговорення шляхів підтримки України. Глава Франції наголосив, що європейським країнам потрібно докласти ще більше зусиль для надання військової допомоги Україні.

Близько 20 європейських лідерів зустрілися в Парижі 26 лютого, щоб надіслати російському президенту Володимиру Путіну послання про європейську рішучість щодо України та протистояння наративу Кремля, що РФ “виграє війну”, що триває вже третій рік.

Раніше Емманюель Макрон закликав європейські країни підтримувати Україну “у довгостроковій перспективі” і бути готовими на випадок, якщо Вашингтон вирішить припинити підтримку зруйнованої війною країни.

2 лютого Макрон засудив удар армії РФ по Бериславу на Херсонщині, внаслідок якого загинули французькі гуманітарні працівники.

Станом на 6 липня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, ліквідовуючи особовий склад армії РФ та знищуючи техніку противника.

Активізація бойових зіткнень у кінці червня пов’язана з початком боїв за Торецьк та Нью-Йорк.

Донька звільненої з російського полону мистецтвознавиці Олени Пех з Донеччини поділилася емоціями після першої за шість років зустрічі з мамою.

Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа розповів про плани російських військ стосовно Одещини на початку повномасштабної війни. Ворог мав намір захопити регіон у кільце і зайти в Одесу з півночі, після чого планувалася висадка морського десанту.

Японія спільно з Камбоджею проводитимуть роботи з розмінування української території, заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня.