РФ керувала енергетикою Болгарії під час будівництва «Турецького потоку» – дослідження

Джерело: Capital.bg

Згідно з дослідженням болгарського видання, яке спеціалізується на економічних питаннях – Capital.bg, у період 2018-2020 років Росія взяла під контроль енергетичний сектор Болгарії. 

Зазначають, що Болгарія під тиском Москви реалізувала бажання президента Росії Володимира Путіна щодо газового маршруту в обхід України, а саме йдеться про продовження “Турецького потоку”, за який Болгарія заплатила 3 ​​мільярди левів.

Нова партія витоку нових документів з листувань помічника віцеспікера Держдуми РФ Євгенія Зобніна, розповсюджених InformNapalm і розшифрованих болгарськими хакерами, підтверджує, що розроблялися різні варіанти, коли “Газпром експорт” може взяти проєкт під контроль, а “Газпромбанк” – профінансувати його, але залишити формального переможця тендера – саудівський консорціум “Аркад”. 

Документи “детально показують, як велися переговори між росіянами, арабами та болгарською стороною, як Росія агресивно нав’язує терміни, фінансує та просуває свої інтереси в Болгарії”.

“Головна мета, яка зрозуміла з оприлюднених документів, – якнайшвидше запустити газопровід, вочевидь, в обхід України”, – йдеться в матеріалі.

Згідно з дослідженням, 14 жовтня 2019 року, під час візиту президента Росії Володимира Путіна до Саудівської Аравії було узгоджено передачу контролю над проєктом газопроводу через Болгарію з консорціуму “Аркад” до російської сторони, представленої ТМК.

18 листопада 2019 року було підписано обов’язкову угоду про управління, і Росія виплатила саудівцям компенсацію в розмірі 50 мільйонів доларів, а потім ще 35 мільйонів доларів.

У другій половині 2020 року контроль над “Аркадом” було передано під управління російської сторони, включаючи фінансування.

“Відколи “Турецький потік” запрацював у Болгарії (початок 2021 року), він приніс прямі вигоди лише Росії – він забезпечує коридор для російського газу до Сербії та Угорщини в обхід України та робить болгарську енергетику дещо залежною”, – зазначили у виданні.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.