Російська мережа шпигунів у світі стала сильнішою, ніж будь-коли – The Economist

Джерело: The Economist

Завдяки зміні керівника “комітетів особливого впливу”, Росії вдалося реабілітувати свою розвідку на світовій арені.

Журналісти звернули увагу на серію невдач російських шпигунів. Зокрема, невдала спроба вбити російського опозиціонера Олексія Навального отрутою “новачок”, недооцінка ЗСУ напередодні повномасштабного вторгнення в Україну та нездатність зупинити минулорічний бунт ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина.

“Росія зрозуміла, що їй потрібні більш чесні звіти від своїх агентів. Керівником “комітетів особливого впливу” Москва призначила Сергія Кирієнка, заступника глави адміністрації Кремля. Вони координують операції проти Заходу, а потім вимірюють їхній ефект”, – йдеться в матеріалі.

Зрештою така зміна призвела до того, що російська розвідка стала працювати значно ефективніше. Зокрема, видання вказує на вплив кампаній на території країн Заходу стосовно виділення допомоги Україні.

“У січні німецькі експерти опублікували інформацію про ботів, які щодня розповсюджували сотні тисяч німецькомовних дописів у мережі Х із 50 000 облікових записів протягом одного місяця. 12 лютого Франція викрила велику мережу російських сайтів, які поширювали дезінформацію у Франції, Німеччині та Польщі”, – мовиться в повідомленні.

Серед іншого видання акцентує на покращенні якості роботи й інших російських спецслужб.

Відтак, нині ФСБ, СВР і ГРУ займаються вербуванням росіян, які виїхали до Європи. При цьому наголошено, що особливо велику небезпеку ці люди несуть для Німеччини, адже кількість російських біженців там значно збільшилася після санкцій країн Балтії.

Агентство додає, що російські спецслужби можуть займатися підготовкою до війни між РФ та НАТО. Серед підходів, крім крадіжки секретної інформації, може бути спроба погіршити стосунки між ЄС та США, підірвати допомогу Україні та спровокувати конфлікти серед учасників Альянсу.

Згідно з результатами опитування Bloomberg News/Morning Consult, чинний президент США Джо Байден відстає від свого конкурента Дональда Трампа лише на 2% у ключових штатах.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.

Віктор Медведчук та Оксана Марченко є наближеними до керівництва російської федерації, перебувають в особистих дружніх зв’язках з главою РФ Володимиром Путіним.

У Центрі національного спротиву поінформували, що представники РПЦ на тимчасово окупованих територіях посилюють зусилля у межах кампанії з агітування українських дітей до армії РФ.

У Департаменті освіти Житомира поінформували, що учениця житомирського ліцею №23 Софія Тарнавська склала національний мультипредметний тест без жодної помилки та отримала максимальні 800 балів за чотири тести.