Байден і Трамп стали переможцями праймеріз у більшості штатів супервівторка

Джерело: Голос Америки та Reuters

Джо Байден та Дональд Трамп стали переможцями праймеріз (тип голосування, у якому обирається один кандидат від партії) фактично у всіх штатах, яке проводиться у супервівторок.

У супервівторок традиційно праймеріз проводять у 15 штатах та на території Американського Самоа. Зокрема праймеріз відбуваються у штатах Техас та Каліфорнія, де найбільша кількість делегатів, які вибирають кандидатів у президенти від партії.

Кількість делегатів, які отримає кандидат в президенти, залежить від партії та року виборів.

У республіканців цьогоріч загалом 2429 делегатів. Аби представляти партію на виборах президента, кандидат повинен отримати підтримку 1215 делегатів.

У Демократичній партії цьогоріч 3934 делегати. Тобто переможець на номінацію має отримати щонайменше 1 968 голосів.

Трамп переміг у голосуванні республіканців у Алабамі, Арканзасі, Колорадо, Мен, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Техасі та Вірджинії. Таким чином Трамп позбувся свого єдиного конкурента – колишньої пані посла в ООН Ніккі Гейлі, яка у супервівторок здобула перемогу у Вермонті.

Байден виграв праймеріз у Алабамі, Арканзасі, Колорадо, Айові, Мен, Массачусетсі, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Техасі, Вермонті та Вірджинії. Він також здобув перемогу у голосуванні поштою в Айові. На острові Самоа від демократів переміг Джейсон Палмер.

Після оголошення попередніх результатів у більшості штатів супервівторка Дональд Трамп виступив перед прихильниками, у своїй резиденції Мар-а-Лаго зазначивши, що “це була дивовижна ніч”. Більшість його промови була присвячена критиці Джо Байдена.

Байден, своєю чергою, після оголошення попередніх результатів, не робив відеозвернення, але оприлюднив заяву, у якій наголосив, що “сьогодні мільйони виборців по всій країні висловилися, показавши, що вони готові дати відсіч екстремальному плану Дональда Трампа повернути нас назад”.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.