У Херсонському художньому музеї ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами

Джерело: Херсонський художній музей/Facebook

Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 творів мистецтва, котрі викрали російські загарбники.

“Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Знову повертаємось до цього кадру, знятого для пропагандистського сюжету у вересні 2023 року в Центральному музеї Тавриди. Нагадуємо, що у цій кримській установі окупанти зберігають викрадені з Херсона твори мистецтва. На відео вдалось розпізнати ще дві незаконно вивезені роботи, тож кількість ідентифікованих творів сягнула 96”, – повідомили у музеї.

Відтак, музейники ідентифікували:

Роботу Ярослава Прохазка (1886-1949). Вид з косогору на Прагу. 1942. Полотно, олія.

Це чеський живописець, член Празької спілки художників, відомий як майстер пейзажів, особливо міських. Він вмів передавати особливий настрій міських куточків і провулків. На творчість живописця вплинув рух імпресіонізму, однак в його роботах присутні і елементи романтизму.

Ярослав Прохазка виставляв свої твори на численних персональних і групових виставках у Чехії та Європі, зокрема в Парижі, Осло та Копенгагені. За серію картин європейських міст у 1931 році його відзначено щорічною премією Празької Академії мистецтв.

Роботу Івана Старенкова (1955-2010). Зелений день. 1993. Полотно, олія.

Цей херсонський художник-нонконформіст був відомий своїм нестандартним підходом до живопису, його прагнення нових тем, відтак уникнення реалістичного трактування внесло в мистецтво регіону ноту свіжості. “Зелений день” – не єдина вкрадена росіянами картина Старенкова, але друга, яка точно перебуває в Криму, в Центральному музеї Тавриди. На цьому ж кадрі можна побачити його полотно “Терція”, ідентифіковане раніше.

Загалом, можна побачити ще 6 творів, ідентифікованих раніше:

  • Данило Дзевановський (1916-2002). Хризантеми. 1953. Полотно, олія.
  • Михайло Шапошников (1909-1989). Натюрморт. Півонії. Полотно, олія.
  • Василь Чорний (1924 р.н.). Натюрморт з самоваром. 1980. ДВП, олія.
  • Анатолій Платонов (1927-2005). Чуфут-Кале. Бахчисарай. 1986. Полотно, олія.
  • Лазар Штирмер (1922-2003). Кактус. 1989. Картон, олія.
  • Іван Старенков (1955-2010). Терція. 1996. Полотно, олія.

В середу, 3 липня, президент Росії Володимир Путін прибув до Казахстану на саміт ШОС та для декількох двосторонніх зустрічей, у тому числі з лідерами Китаю та Туреччини.

Протягом минулої доби, 2 липня, по всій лінії фронту зафіксовано 158 бойових зіткнень.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 2 липня. З початку доби відбулося 136 бойових зіткнень.

Український прикордонник Вʼячеслав розповів про півтора року катувань, розстрілів та нелюдських умов утримання у російському полоні.

2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Києві зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві. У цей час міністр закордонних справ Петер Сіярто провів телефонну розмову з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.