Цукрозамінники у напоях можуть порушувати ритм серця – дослідження

Джерело: The Guardian

Результати дослідження, проведеного в Китаї, свідчать, що споживання двох літрів “дієтичних” газованих або інших штучно підсолоджених напоїв на день здатне збільшити ризик порушення ритму серцебиття на 20%.

Зокрема йдеться про ризик такого виду аритмії серця, як фібриляція передсердь. Це хаотичне тремтіння верхніх камер серця, в нормі вони б’ються організовано. Симптоми включають втому, задишку та прискорене серцебиття. Високий ризик фібриляції передсердь може бути вродженим, проте часто це захворювання виникає внаслідок нездорового способу життя первісно здорових людей.

У дослідженні також розглядалися напої з доданим цукром та чисті несолодкі соки – наприклад, апельсиновий. Вчені встановили, що напої з додаванням цукру підвищують ризик розвитку фібриляції передсердь на 10%, тоді як вживання приблизно чотирьох унцій чистих соків, що не підсолоджуються, знижує ризик розвитку захворювання на 8%.

За словами кардіолога Теодора Магліоне з Університету Роберта Вуда Джонсона в Нью-Джерсі, для профілактики такого виду аритмії також мають значення регулярні фізичні вправи та відмова від продуктів із високим вмістом холестерину та жиру.

“Навіть помірна втрата ваги асоціюється зі значно меншою кількістю рецидивів фібриляції передсердь після лікування”, – пояснив він.

Зазначається, що фібриляція передсердь також може спричинити утворення тромбів, інсультів та інших ускладнень, пов’язаних із серцем, а також раннього недоумства у літньому віці.

При цьому вказано, що люди старше 65 років схильні до більшого ризику серцево-судинних захворювань, таких як фібриляція передсердь та інсульт, тому для цієї групи важливіше дотримуватися здорового способу життя та уникати штучно підсолоджених напоїв.

14 травня у Києві, поблизу станції метро “Либідська”, стався прорив водогону. Станом на вечір на вулиці Антоновича частково відновили рух транспорту, ліквідувавши аварію. За процесом ремонту мережі спостерігав фотокор Букв, закадрувавши результат роботи комунальників.

На Київщині в селі Колонщина збудують другу чергу “Чудо-містечка Хансена” – житла для внутрішньо переміщених осіб старшого віку. Проживання безплатне, сплата комунальних послуг також відсутня.

14 травня Держсекретар США Ентоні Блінкен, перебуваючи з візитом у столиці України, заявив, що Росія має заплатити за те, що вона зруйнувала, і США мають намір використати для цього заморожені російські активи.

У Генеральному штабі ЗСУ оновили оперативну інформацію станом на 23.00 14 травня щодо російського вторгнення. Зауважується, що з метою збереження життя наших військовослужбовців та уникнення втрат, оборонці здійснили маневр та перемістились на вигідніші позиції на Харківському та Покровському напрямках. Тоді як на Куп’янському напрямку українським захисникам вдалося відбити раніше втрачені позиції. Також на Краматорському напрямку ЗСУ мали успіх з покращення тактичного положення.

14 травня у низці областей України запровадили аварійні відключення електроенергії. Водночас енергоживлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежуватиметься.