Росія судитиметься з ЄС, якщо доходи з заморожених активів РФ використають для України

Джерело: Reuters

Речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що Росія вживатиме заходів у відповідь згідно власних інтересів, якщо ЄС використовуватиме прибутки від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України.

З такою заявою Пєсков виступив напередодні зустрічі лідерів ЄС, на якій мають обговорити це питання.

“Звичайно, ми будемо використовувати всі можливі судові механізми: ті, які є зараз, і всі ті, які будуть доступні в майбутньому”, – сказав він.

Пєсков уточнив, що Росія не відповідатиме на дії ЄС “подібним чином”, а “обиратиме різні методи, які відповідатимуть нашим інтересам”.

Варто зауважити, що з пропозицією використати доходи з заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України наприкінці лютого виступила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Днями з такою ж позицією виступив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель. Він наголосив що 20 березня, напередодні саміту ЄС, запропонує використовувати 90% доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України через Європейський фонд миру.

Водночас за даними ЗМІ, рішення щодо конфіскації прибутків з конфіскованих активів РФ на користь України навряд чи ухвалять на саміті ЄС 21 березня. Причина – позиція Угорщини.

  • Група юридичних експертів вважає, що арешт заморожених активів центрального банку РФ дозволено міжнародним правом, враховуючи масштаб атак Росії на Україну.

Півтора року тому я відвідувала родича в одній з місцевих лікарень. І побачила картину, як…

Троє аналітиків вважають, що варіанти заходів Володимира Путіна, у відповідь якщо Захід дозволить Україні використовувати свої ракети великої дальності для удару по Росії, можуть включати удари по британським військовим активам поблизу РФ або, в крайньому разі, проведення ядерних випробувань.

Влада Болгарії вилучила рекордні 125 кг золота на кордоні з Туреччиною.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зустрінеться з президентом США Джо Байденом “цього місяця”, щоб представити йому свій “план перемоги” щодо того, як завершити війну. 

Під час виконання службових обов’язків загинув начальник піротехнічного відділення ДСНС Київщини Дениса Борбіта.