В Україну повернули ще дев’ять дітей

Джерело: омбудсмен Дмитро Лубінець

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що в Україну вдалося повернути ще дев’ять українських дітей.

Фото: омбудсмен України

Четверо з них повернули з тимчасово окупованих територій, а ще п’ятеро – в межах програми Bring Kids Back UA. 

“Сьогодні ми вже зустріли 3-річних сестричок, 6-річного хлопчика та 10-річну дівчинку з дитбудинків, щодо повернення яких зверталися опікуни та родичі до нашого Офісу. Також наш Офіс допоміг возз’єднатися мамі з 12-річною донькою. Всі вони вже на території України”, – розповів Лубінець.

Він зазначив, що інші четверо дітей, яких привезли з ТОТ, вже відвідали Центр захисту прав дитини. Деякі діти розповіли, що були змушені відвідувати російську школу, а одна дівчинка з інвалідністю не отримувала повноцінного медичного догляду. 

Фото: омбудсмен України

“Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти, аби злочинці та ті, хто віддає злочинні накази, були справедливо покарані!” – наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, що вчора, 21 березня, російське пропагандистське видання ТАСС повідомило, що Росія за посередництва Катару передала Україні шістьох дітей.

Зазначимо, що в грудні 2023 року Україна заявила, що понад 19 540 дітей незаконно депортовані Росією.

В жовтні 2023 року президент України Володимир Зеленський поінформував, що лише документально Україна може підтвердити депортацію 20 тисяч українських дітей, водночас додав, що цифри можуть бути більшими.

Британська розвідка повідомила, що станом на 20 листопада 2023 року щонайменше 11 000 українських дітей утримуються у 43 так званих “таборах перевиховання” по всій Росії за тисячі км від дому.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.