Макрон назвав «цинічними» звинувачення України росіянами у подіях в Підмосков’ї

Джерело: Reuters

25 березня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що всі ознаки вказують на те, що “Ісламська держава” здійснила напад на ТЦ Crocus City Hall у Підмосков’ї, під час якого загинули 137 осіб, і додав, що було б “цинічно та контрпродуктивно” росіянам звинувачувати Україну.

Терористична організація “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за стрілянину в московському ТЦ Crocus City Hall.

Одначе, РФ заперечила твердження Сполучених Штатів та інших країн про те, що бойовики “Ісламської держави” організували напад, звинувативши Вашингтон у прикритті України.

Відповідальність за цю атаку взяла “Ісламська держава”, і інформація, доступна нам, нашим (розвідувальним) службам, а також нашим основним партнерам, справді вказує на те, що це було це угруповання, — зазначив Макрон. — Я думаю, що було б цинічно і контрпродуктивно для самої Росії та безпеки її громадян використовувати цей контекст, щоб спробувати звинуватити Україну.

Путін публічно не згадував ісламістське угруповання у контексті з нападниками, які, за його словами, “намагалися втекти в Україну”. Глава РФ сказав, що деякі люди з “української сторони” були готові переправити озброєних осіб через кордон.

Україна заперечує будь-яку причетність до нападу, а президент Володимир Зеленський звинуватив Путіна в тому, що він намагався відвести провину за напад, згадуючи Україну.

Макрон заявив, що філія “Ісламської держави” в Афганістані, відома як ІДІЛ-Хорасан або ІДІЛ-К, яка взяла на себе відповідальність за напад у Москві, також намагалася вчинити напади у Франції.

Це пояснює, чому французький уряд у неділю підняв попередження про тероризм до найвищого рівня після атаки в Москві, — зазначив він.

Нещодавно офіційний представник США заявив, що немає підстав сумніватися в заявах “Ісламської держави” про те, що це угруповання здійснило напад на ТЦ Crocus City Hall у Підмосков’ї.

Що трапилось?

Увечері 22 березня, в Підмосков’ї озброєні люди влаштували стрілянину в ТЦ Crocus City Hall.

В цей час там розпочинався концерт гурту “Пікнік”. За словами очевидця, невідомі влаштували стрілянину у холі та у самій залі перед початком концерту. Нападники також застосували вибухівку, спричинивши масову пожежу. Пізніше росЗМІ повідомили про другий вибух в ТЦ Crocus City Hall.

Згодом стало відомо, що терористична організація “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за стрілянину в московському ТЦ Crocus City Hall. Цю інформацію підтвердили у США.

Також за даними росЗМІ, спецслужби РФ підтвердили, що США попередили їх про теракт.

Згодом ФСБ РФ повідомило про затримання у Брянській області 11 осіб, з яких 4 – ті, хто 22 березня вчинив стрілянину у ТЦ Crocus City Hall у Підмосков’ї. Затримані нібито тікали у бік українського кордону.

Згідно з даними, кількість загиблих внаслідок стрілянини зросла до 133 осіб.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.