ЄС помітив фейки під час виборів у кількох країнах-членах, – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Віцепрезидентка Європейської комісії Віра Йоурова повідомила, що офіційні особи Європейського Союзу помітили фейки під час виборів у кількох країнах-членах, що викликало попередження про небезпеку штучного інтелекту та потенційне втручання у вибори.

Віра Йоурова заявила, що “створення глибокої підробки” за допомогою ШІ займає 30 хвилин. 

“Ми бачили це на кількох виборах у країнах ЄС. Ми не маємо даних, щоб оцінити, чи вплинуло це радикально на результат виборів. Але якби це було використано масово, ми могли б забути про вільні та чесні вибори”, – сказала вона.

Йоурова зазначила, що вона попросила всі європейські політичні партії, а через них і всі національні політичні партії, утриматися від використання штучного інтелекту або дипфейки в агітаційних матеріалах.

ЄС також встановлює конкретні заходи для уникнення ризику дезінформації в результаті генеративного штучного інтелекту, зокрема шляхом чіткого позначення фейків.

Йоурова додала, що Європейський Союз уважно стежить за результатами виборів президента США, запланованих на листопад. 

Вона також зазначила, що якщо Дональд Трамп знову стане президентом, то вона сподівається, що він побачить, що війна Росії в Україні має ширші наслідки, зокрема для демократій у всьому світі.

“Я сподіваюся, якщо пан Трамп стане президентом, він побачить, що конфлікт, війна в Україні – це не просто війна Росії проти України, двох країн на сході Європи, а що це російська агресія проти демократії і Путін “не повинен виграти”.

28 вересня ворожі війська обстріляли магазин у Покровському районі Донецької області, внаслідок чого загинули двоє людей, а один був поранений.

28 вересня Литва оголосила про надання нової партії військової допомоги Україні. Загальна сума допомоги Литви з початку вторгнення зросла до понад 683 мільйонів євро.

Артем Ковбасинський, 24-річний артист Клайпедського державного музичного театру, що в Литві, загинув на фронті 27 вересня. За словами друзів, він повернувся в Україну з Литви на початку війни. Артем вважав, що жити спокійно з коханою, доки в Україні війна — означає втратити гідність.

У Московській області було ліквідовано полковника Збройних сил Росії Олексія Коломєйцева, керівника 924-го державного центру безпілотної авіації.

26 вересня в Києві стартував літературний фестиваль “Книжкова країна”, який, на перший погляд, зосереджується переважно…