Euractiv: Збільшення експорту Вірменії до РФ викликає занепокоєння щодо обходу санкцій

Джерело: Euractiv

Попри погіршення політичних відносин між Вірменією та Росією, двостороння торгівля процвітає, змушуючи західних партнерів дивуватися підходу Єревана до запроваджених санкцій.

Після санкцій проти Москви експорт Вірменії до Росії зріс втричі у 2022 році, а після подвоївся у період з січня по серпень 2023 року, що стало підставою для звинувачень стосовно дотримання цією країною режиму західних санкцій.

Хоча політичні відносини Вірменії з Росією за минулі кілька років значно погіршилися, двостороння торгівля все ж процвітала.

Зауважується, що після приєднання Вірменії до Євразійського економічного союзу під керівництвом Росії в 2014 році, РФ стала торговим партнером країни номер один. Частка Росії в зовнішньому експорті Вірменії ще більше зросла після повномасштабного вторгнення в Україну.

У 2023 році торгівля з Росією становила понад 35% зовнішньої торгівлі країни, тоді як частка ЄС у загальному обсязі – 13%.

Висока залежність економіки Вірменії від торгівлі з Росією практично унеможливила приєднання країни до санкцій проти Москви без ризику безпрецедентного економічного падіння. Ця зростаюча економічна залежність від російського ринку, однак, не перешкоджає спробам вірменського уряду повільно змінити геополітичну орієнтацію на Захід.

Навпаки, напруга між Кремлем і Єреваном, включаючи відкриту незгоду Вірменії зі вторгненням РФ, продовжує зростати паралельно зі збільшенням обсягів торгівлі.

Багато хто у Вірменії стурбований тим, що Кремль може використовувати економічну залежність країни як політичний важіль. Недавні опитування показують, що 40% населення вважають Росію найбільшою політичною загрозою для своєї країни після Туреччини та Азербайджану.

У 2022 році обсяг торгівлі між Вірменією та Росією зріс майже вдвічі, сягнувши $5,3 млрд. Ця тенденція стрімко зберігалася у 2023 році та в перших місяцях 2024 року. Збільшення експорту Вірменії до Росії значною мірою відбувається шляхом реекспорту продукції з третіх країн.

Згідно з базою даних UN Comtrade, перелік товарів, експортованих з Вірменії до Росії за минулі два роки, здебільшого становить мобільні телефони, комп’ютери, навушники та інше технічне обладнання. У минулі місяці також зростає реекспорт діамантів і золота.

Одначе, щоб уникнути можливих проблем із дотриманням режиму санкцій, уряд Вірменії оприлюднив дані про торгівлю з Росією.

Також, аби посилити нагляд за можливим обходом санкцій зареєстрованими у Вірменії компаніями, влада країни у 2023 році запровадила обов’язкові державні ліцензії на постачання до Росії мікрочіпів, трансформаторів, відеокамер, антен та іншого електронного обладнання.

За даними синоптиків у п’ятницю, 11 жовтня, в Україні частину областей накриють дощі.

За дев’ять місяців 2024 року оборонне відомство кодифікувало і дозволило для використання у Силах оборони понад 140 безпілотних авіаційних комплексів та 33 наземних роботизованих комплексів українського виробництва.

Корональний викид маси (CME) Сонця загрожує кометі C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яка готується до свого найбільшого зближення із Землею. Натомість вчені все ж сподіваються поспостерігати за захоплюючим астрономічним явищем.

У Росії, створені в межах онлайн-проекту “Большой российской энциклопедии”, матеріали передадуть команді іншої інтернет-енциклопедії – “Рувики”. Співробітники БРЭ повідомляли, що зарплата їм не нараховувалась із грудня минулого року.

Країни Балтії та Молдова можуть бути “втягнуті” у війну з Росією, заявив директор ФСБ РФ Олександр Бортніков. За його словами, до участі у війну з Москвою їх нібито підштовхують США та їхні союзники, а також “дії українських військових”.