НАТО має бути готове, що РФ розпочне «екзистенційну» війну проти країн Балтії – посли країн

Джерело: The Telegraph

Посли країн Балтії заявили, що НАТО має бути готове до того, що Росія розпочне “екзистенційну” війну проти країн Балтії, “замасковану хуртовиною дезінформації”.

Посли Естонії, Латвії та Литви у Великій Британії заявили, що Росія може “швидко розвернутись” від України, щоб вторгнутися в Балтику.

Вони додали, що жорстокі дії Володимира Путіна щодо України викликають у трьох країн “найтемніші спогади” про окупацію за часів Сталіна.

Посол Естонії Вільяр Лубі, посол Латвії Івіта Бурмістре та тимчасова повірена у справах Литви Ліна Зігмантайте написали спільну статтю з нагоди 20-ї річниці вступу своїх країн до НАТО.

Посли заявили, що приєднання до Альянсу означає, що їхні країни ніколи не мали “сильнішої колективної безпеки”, ніж сьогодні, але “ми не стикалися з більш страшною загрозою”.

Звернувшись до інших європейських країн, які применшили ризик Росії, вони сказали: 

“Наші попередження про приховану та зростаючу загрозу зі Сходу були надто легко відкинуті в деяких столицях союзників. Ми знали тоді, як і сьогодні, що тільки колективна оборона може гарантувати безпеку в Європі. Цього нам бракувало в 1930-х роках, і ми заплатили високу ціну; таку, яку зараз платять українці”.

Посли заявили, що “муки”, які зараз зазнає Україна у вигляді “депортації, тортур, викрадення дітей”, пробудили в їхніх країнах “власні найтемніші спогади та страхи” – очевидне посилання на радянську окупацію балтійських держав, яка почалася в 1940 році.

“Ми чітко усвідомлюємо, що військова економіка Росії та загартована в боях армія можуть швидко повертатися з півдня на захід. Ми згодні з оцінками розвідки про те, що різкий стратегічний виклик нашій обороні та стримуванню може виникнути лише через три роки або навіть менше. У нас на східному березі Балтійського моря мало природних кордонів і нікуди відступати”.

Щоб стримати Росію, вони закликали до “швидшого прийняття рішень” в НАТО та до того, щоб усі члени “інвестували в сили та обладнання, щоб втілити в життя нові оборонні плани альянсу”.

Щодо України вони сказали, що Росії “не можна дозволити перемогти”. Посли заявили, що вступ України до НАТО в майбутньому не лише захистить країну від подальшої російської агресії, але й зміцнить Альянс, оскільки такий “загартований у боях союзник як Україна зробить важливий внесок у нашу безпеку”.

“Чіткий шлях до членства України має бути пріоритетом для 75-річчя саміту альянсу у Вашингтоні цього літа”, – додали вони.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.