В Австрії скликають Раду нацбезпеки через російських шпигунів

Джерело: Карл Негаммер/X

1 квітня канцлер Австрії Карл Негаммер повідомив про скликання Ради національної безпеки після затримання за підозрою у шпигунстві на РФ колишнього співробітника нині розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Егісто Отта.

Негаммер наголосив, що російські шпигунські мережі загрожують Австрії, проникаючи в політичні партії, об’єднання, або ж експлуатуючи їх.

Засідання Ради національної безпеки призначили на 9 квітня.

Є серйозні звинувачення у шпигунстві. З одного боку, ці звинувачення мають бути роз’яснені судовими органами, а з іншого – необхідна оцінка та роз’яснення того, який вплив ці звинувачення мають на ситуацію з безпекою в Австрії. Тому 9 квітня я скличу раду національної безпеки, – зазначив канцлер.

Про затримання Егісто Отта стало відомо наприкінці березня. Австрійські органи правопорядку затримали колишнього офіцера Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) за підозрою у зловживанні службовим становищем та веденні розвідувальної діяльності на шкоду Австрії.

За словами прессекретарки прокуратури Ніни Буссек, разом з колишнім працівником спецслужби затримали також ще одну особу. Вона відмовилася повідомляти буль-які подробиці про цю особу. Водночас, за даними тижневика “Falter”, мовиться про зятя Отта.

Як розповіли в “Der Standard“, затриманому ексспівробітнику тодішньої BVT висувають, зокрема, передачу російським спецслужбам таємної інформації та вмісту мобільних телефонів австрійських високопосадовців.

Раніше Егісто Отт потрапив на перші шпальти новинних сайтів через зв’язок з ексчленом правління платіжної системи Wirecard Яном Марсалеком, який переховувався і якому, як вважається, він допомагав у створенні шпигунського осередку в інтересах Росії всередині австрійської BVT.

Зазначається, що Егісто Отт разом з іншим колишнім начальником управління BVT Мартіном Вайссом збирали інформацію для Марсалека, який зараз переховується в РФ і який міг працювати на російські спецслужби протягом минулого десятиліття.

Читайте також: Російська мережа шпигунів у світі стала сильнішою, ніж будь-коли – The Economist

У Der Standard додали, що Егісто Отт також підозрюється у тому, що під час ремонту службових телефонів трьох нині вже колишніх високопоставлених чиновників МВС за його дорученням було зроблено копії пристроїв, а їх зміст передано російським спецслужбам.

В Україні продовжили скасування графіків відключень електропостачання ще на годину. Відтак стабілізаційні обмеження світла розпочнуться з 16:00, а не з 15:00.

Фото і дані українських дітей, які були викрадені та вивезені до Росії в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році, загарбники розміщують на сайтах із усиновлення.

Атаки ЗС РФ продовжуються після відходу українських військових з мікрорайону “Канал” у Часовому Яру (Донецька область). Спікер Оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин зазначив, що росіяни акцентують більше увагу ближче до Торецька. 

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль має намір привернути увагу до поглиблення військового співробітництва між Північною Кореєю та Росією. Для цього він виступить під час саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 10-11 липня.

Спікер оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин заперечив дані Forbes щодо втрати 99 тисяч ЗС РФ у боях за Часів Яр. Він сказав, що за три місяці ворожі втрати складають близько 5 тисяч.