Росія дозволила Північній Кореї перетворити Україну на полігон для випробування ракет — ЗМІ

Джерело: Bloomberg

Використання Росією північнокорейських ракет під час нападу на Україну створює для Пхеньяну унікальну можливість протестувати свою зброю в реальних бойових умовах та можливість отримати цінні уроки, які можуть покращити її ефективність, заявив високопоставлений генерал США.

“Я не думаю, що на моїй пам’яті північнокорейська армія мала таку лабораторію на полі бою, яку росіяни дозволили собі мати в Україні”, – сказав командувач Тихоокеанської армії США генерала Чарльз Флінн.

Це надає Північній Кореї можливість отримати цінні дані щодо технічних аспектів, процедур і самої зброї. США будуть уважно стежити за цим, щоб побачити, як все розвиватиметься, сказав Флінн під час візиту до військового гарнізону Хамфріс, що знаходиться приблизно за 80 кілометрів на південь від Сеула.

Флінн висловив занепокоєння тим, що Північна Корея може отримати інформацію про свою зброю, до якої вони б не мали доступу без війни, наприклад, в Україні.

Незабаром США розгорнуть ракетні системи середньої дальності в Індо-Тихоокеанському регіоні, сказав Флінн, не надавши додаткових деталей щодо часу чи місця. Такий крок може спричинити обурення Китаю, який у 2019 році попередив, що союзники США в регіоні ризикують стати об’єктом контрзаходів, якщо погодяться на розміщення американських ракет середньої дальності.

США, Південна Корея та інші обвинуватили Північну Корею в тому, що вона надає Росії новітні балістичні ракети, які можуть нести ядерну зброю, і можуть бути легко приховані, швидко розгорнуті та важко збиті. Зображення, надані США, показують, що це Hwasong-11, широкий клас балістичних ракет малої дальності, які можуть точно вразити цілі, зазначають експерти зі зброї.

Ці ракети мають радіус дії від 380 до 800 кілометрів і розширюють коло озброєнь, якими може оперувати президент Росії Володимир Путін. Прокуратура в Харкові повідомила в березні, що російські війська використовували північнокорейські ракети в Україні близько 50 разів з початку вторгнення, надавши документи, які, за їх словами, включали ракету з родини Hwasong-11, повідомляє спеціалізована служба NK News.

За словами експертів зі зброї, північнокорейські ракети, надіслані до цього часу, подібні за розміром і динамікою польоту до російської серії “Іскандер”. Звіт Центру стратегічних і міжнародних досліджень за минулий рік показав, що американська система протиповітряної оборони Patriot наразі є досить ефективною у протидії російським ракетам.

Союзники США, Південна Корея та Японія розгортають батареї Patriot. Згідно зі звітом Дослідницької служби Конгресу, ці системи протиповітряної оборони мають потужні радари, здатні відстежувати до 100 цілей, включаючи крилаті ракети, балістичні ракети та літаки.

США, Південна Корея, Японія та Європа обвинуватили Північну Корею у великій кількості поставок боєприпасів до Росії, сумісних з радянськими системами, які використовуються в Україні. Москва та Пхеньян відкидають ці звинувачення, попри численні супутникові знімки, опубліковані дослідницькими групами та урядом США, які показують потік зброї з Північної Кореї до Росії, а потім до складів боєприпасів біля кордону з Україною.

В обмін на зброю, оцінювану в кілька мільярдів доларів, Росія надає Північній Кореї продовольство, сировину та компоненти для виробництва зброї, заявили офіційні особи Південної Кореї. Це допомагає лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину забезпечити продовольчу безпеку та розвивати свої збройні системи.

Флінн назвав продовжені випробування балістичних ракет Північною Кореєю тривожними та дестабілізуючими. Минулого тижня Кім Чен Ин відслідковував випробування нової балістичної ракети, призначеної для розгортання гіперзвукового плануючого апарату, який може доставити ядерний корисний вантаж на американські бази в Японії та Гуамі.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.