Міноборони України активізує реалізацію спільних проєктів з НАТО

Джерело: Міноборони

Заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер під час засідання комітету з питань оборони і безпеки Ради України-НАТО (РУН) заявив, що Міноборони активізує реалізацію спільних проєктів з НАТО.

Станіслав Гайдер взяв участь у засіданні комітету з питань оборони і безпеки Ради України-НАТО (РУН) – нового посиленого органу, який координує відносини України з Альянсом.

У своєму виступі на засіданні Станіслав Гайдер відмітив позитивну динаміку співробітництва в оборонній сфері у першому кварталі 2024 року.

“Система Міноборони проходить довгий і нелегкий шлях трансформації від неефективних до сучасних підходів”, – сказав заступник міністра оборони України.

Серед останніх успіхів – прогрес у виконанні Річної національної програми співробітництва з НАТО, трансформація системи оборонного менеджменту України.

Інший важливий проєкт – модель спільного урядування в системі Міністерства оборони, яку в лютому 2024 року затвердив міністр Рустем Умєров.

“Планується створення чотирьох нових комітетів. Вони мають стати платформою роботи Міністерства та ЗСУ і забезпечити ефективну взаємодію з відповідними комітетами Ради Україна – НАТО”, – сказав Станіслав Гайдер.

Ключовим пунктом засідання оборонного комітету РУН стала реалізація проєкту зі створення Спільного центру Україна – НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC).

Деталі формування моделі JATEC, його завдань та структури будуть обговорені на спільному засіданні у Польщі пізніше цього місяця.

На засіданні комітету представники країн НАТО та України також обговорили реформування системи оборонних закупівель України та фінансування середньо- та довгострокових проєктів допомоги Україні.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.