В Африці виявлено регіон із сотнями раніше невідомих видів рослин та тварин (фото)

Джерело: IFLScience

Міжнародна команда вчених оприлюднила результати кількадесятилітнього дослідження біорізноманіття на гірському архіпелазі Південно-Східної Африки (SEAMA), що простягається від північного Мозамбіку до гори Муландже в Малаві.

Зокрема вчені досліджували близько 30 фрагментованих ділянок луків і вічнозелених лісів, які залишилися відносно відрізаними один від одного. Ці ізольовані “небесні острови” стали ідеальним місцем для формування унікальних екосистем.

Під час дослідження вчені знайшли більше 200 видів, яких не можна побачити більше ніде на Землі, серед яких – 90 видів земноводних, рептилій, птахів, ссавців, метеликів і прісноводних крабів, а також 127 видів рослин.

Фото: Reuters

Водночас було виявлено ендемічні види, тобто унікальні для цієї області. Відтак йдеться про трьох видів птахів, шістьох прісноводних крабів, чотирьох ссавці, 11 земноводних, 22 рептилій та 39 метеликів. Деякі з цих видів ніколи раніше не ідентифікувалися вченими і можуть вважатися новими видами.

Фото: Reuters

Як розповіли у виданні, своїм унікальним біорізноманіттям SEAMA завдячує великій кількості гір, які утворилися сотні мільйонів років тому. Окрім гірських луків, у регіоні є найбільший і найменший тропічні ліси на півдні Африки: гора Мабу та гора Ліко відповідно.

При цьому науковці наголосили, що це біорізноманіття знаходиться під загрозою зникнення через активну вирубку лісів. З 2000 року SEAMA втратила в середньому 18 відсотків свого вологого лісового покриву, а в деяких частинах регіону цей показник досягає 43 відсотків.

Вчені попередили, що багато з цих унікальних видів можуть вимерти, перш ніж їх зможуть зафіксувати та вивчити.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.