Біля узбережжя США корабель зіткнувся з китом: тварина загинула

Джерело: CNN

У США біля узбережжя Вірджинії виявили північноатлантичного кита, який загинув, ймовірно, через зіткнення з кораблем.

Зокрема плаваючу мертву тушу кита 30 березня помітило Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA). Її витягли на берег для розтину та ідентифікували як матір, яка народила шосте дитинча минулої зими.

За даними NOAA, маленьке, ще залежне від матері дитинча не бачили відтоді, як воно востаннє плавало з нею поблизу острова Амелія, штат Флорида, в лютому. В агентстві вважають, що воно не вижило.

Розтин кита, проведений 2 квітня, виявив “катастрофічні травми зі зміщенням хребта і переломами всіх хребців у нижній частині спини, що відповідають травмі від удару корабля”, – йдеться у повідомленні.

Як розповіли у виданні, цей кит перебуває під загрозою зникнення, особин цього виду залишилося менш як 360, зокрема 70 репродуктивно активних самок.

За словами представників NOAA, цей кит став 40 жертвою через дії людини, які загрожують виживанню цього виду. Зіткнення з суднами є однією з головних причин.

Так, з 2016 року вчені спостерігають підвищену кількість смертей горбатих китів на Східному узбережжі. Від штату Мен до Флориди загинули понад 200 китів, майже 40% смертей сталися через те, що кити зіштовхнулися з кораблями або заплуталися в мотузках чи сітках у воді.

Раніше цього року NOAA оголосило, що співпрацює з NASA над розширенням використання супутникових міток з метою покращення виявлення китів та зменшення кількості зіткнень із суднами.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.