Пентагон не здатен змусити Starlink заблокувати послуги для росіян

Джерело: Defence One

Міністерство оборони США виявило, що не може вплинути на компанію SpaceX у питанні припинення обслуговування терміналів Starlink, які використовуються ЗС РФ проти України. Це було заявлено помічником міністра оборони США з космічної політики Джоном Пламбом на Space Symposium 2024.

Пламб заявив, що Міноборони не має достатньої влади для примусу SpaceX здійснити такі заходи, як створення “білого списку” для терміналів українських військових. Він також вказав, що Starlink є комерційним продуктом, який можна отримати навіть на “чорному ринку”, що ускладнює контроль за його використанням.

Він висловив впевненість у партнерстві з SpaceX, але не надав конкретної відповіді на запитання щодо заходів SpaceX для запобігання використанню Starlink зловмисними суб’єктами.

Пламб підкреслив, що Пентагон співпрацює з Україною і SpaceX, щоб забезпечити потрібні послуги Україні і запобігти використанню Starlink російськими силами.

Представники SpaceX раніше заявляли, що компанія не має жодних угод або зв’язків з Росією, і сервіс Starlink не працює на її території.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.