Закон про «іноагентів»: що відбувається в Грузії та реакція міжнародної спільноти

Джерело: “Грузия Online”

На вулицях Тбілісі відбулися сутички між силовиками та мітингувальниками, котрі вийшли на протести проти законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу”, який Комітет з юридичних питань парламенту Грузії підтримав 15 квітня.

За даними видання, сутичка відбулася на вулиці Чичинадзе. Правоохоронці намагалися звільнити вхід до будівлі парламенту Грузії від протестувальників, що спровокувало бійку між учасниками акції та поліціянтами.

Окрім того, частина затриманих протестувальників заявили про насильство з боку поліції. Інформацію підтвердила заступниця Народного захисника Грузії Олена Гудушаурі.

“Із 14 затриманих вісім перебувають під захистом мережі неурядових організацій, чотирьох захищає адвокат Лаша Ткешеладзе. Інформація про двох інших затриманих нині невідома”, – йдеться в матеріалі.

За словами юристки Теони Закарашвілі, неурядовим організаціям вдалося зустрітися з деякими затриманими, при цьому місцеперебування деяких із них досі залишається невідомим. Деякі із затриманих, як поінформувала Теона, заявляють про фізичне насильство з боку поліціянтів.

У заяві МВС Грузії про стан здоров’я затриманих громадян нічого не повідомляється, проте згадується, що один правоохоронець зазнав тілесних ушкоджень.

“15 квітня 2024 року поліція вжила всіх необхідних профілактичних заходів, щоб уникнути насильства та масового протистояння і водночас надати можливість громадянам, які зібралися на проспекті Руставелі, використовувати право на демонстрації. Незважаючи на численні заклики правоохоронців, учасники акції все ж таки спробували прорватися через поліцейські кордони, внаслідок чого було затримано 14 осіб. Під час агресивних дій учасників мітингу постраждав співробітник Департаменту патрульної поліції МВС”, – йдеться у повідомленні відомства.

Відомство стверджує, що громадяни, які зібралися, мали можливість протестувати без обмежень, а перекриття вулиці біля бічних входів до парламенту було необхідним, оскільки засідання Комітету з правових питань у законодавчому органі все ще тривало.

Своєю чергою, ситуацію прокоментував третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі.

“Іванішвілі різко збільшив чисельність поліції, краще її навчив і знову оголосив війну грузинському народові. У таких умовах єдиним виходом є збільшення кількості людей на акціях протесту і тісна координація. Головне не втомлюватись і не боятися. Вирішується доля Грузії і залишатися вдома – злочин”, – сказав він.

Тим часом депутатка Парламенту Грузії Теона Акубардія назвала закон “антигрузинським”.

“Цим законом ви ставите під загрозу країну, 20% території якої окуповано Росією. Цей закон є гібридною зброєю в руках Росії саме для того, щоб протистояти суверенному вибору країни та народу: бути демократичними та членами європейської родини. Цей закон є гібридною зброєю для відокремлення Грузії від цивілізованого Заходу”, – наголосила вона.

Президент Європейської ради Шарль Мішель також розкритикував наміри влади Грузії ухвалити законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який обговорюється в парламенті Грузії.

Він нагадав, що у грудні минулого року Грузії надали статус кандидата на вступ в ЄС, оскільки “грузинський народ обрав європейський шлях”.

“Дозвольте мені бути відвертим: законопроєкт “Про прозорість зовнішнього впливу” не відповідає прагненню Грузії до ЄС та її траєкторії вступу до ЄС і не наблизить Грузію до ЄС, а лише більше віддалить її від нього”, – зауважив він.

Пані посол Франції в Грузії Шераз Гасрі заявила, що закон про “іноагентів” – “несумісний з європейськими цінностями”.

“Грузія – суверенна, незалежна країна, і ми, звісно, визнаємо її суверенітет та незалежність. Грузія може ухвалити будь-який закон, який забажає. Як представниця уряду Франції, члена Євросоюзу, можу сказати, що ми вітаємо вступ Грузії до європейської родини. Ви це чудово знаєте. Ми як друзі Грузії, країни, яка бажає вступити до ЄС, кажемо, що законопроект, який зараз перебуває на розгляді парламенту, несумісний із європейськими цінностями. Отже, справа за Грузією”, — сказала вона.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Новий звіт вказує, що економіка Великобританії втрачає 11 мільярдів фунтів (13 мільярдів євро) щороку через відсутність жінок на роботі через болісні менструації, ендометріоз, фіброміому та кісти яєчників.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.