Швейцарський парламент відмовився приєднатися до робочої групи із санкцій проти Росії

Джерело: Reuters

Нижня палата парламенту Швейцарії в середу, 17 квітня, виключила приєднання до міжнародної цільової групи для забезпечення виконання економічних санкцій проти Росії.

101 голосом “проти” та 80 “за” депутати нижньої палати відхилили пропозицію Партії зелених про приєднання до групи “Російські еліти, довірені особи та олігархи” (REPO).

Уряд Швейцарії також рекомендував не приєднуватися до групи, стверджуючи, що Швейцарія вже активно співпрацює з країнами-учасницями.

Міністр юстиції Швейцарії Беат Янс заявив, що у все більш поляризованому світі Швейцарія зацікавлена ​​в збереженні певної незалежності в міжнародних відносинах.

“Переваги, які випливають із такої перспективи, можна побачити, наприклад, щодо мирного саміту в Україні, який Швейцарія хоче організувати і буде організовувати. Відмова від участі в цільовій групі REPO полегшить нашій країні продовжувати пропонувати хороші послуги”, – сказав він.

Групу REPO створили у 2022 році й вона є частиною заходів західних держав із заморожування та конфіскації активів фізичних і юридичних осіб, які потрапили під санкції через вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що російська армія нині має суттєву перевагу в кількості сил та боєприпасах. Окрім того, ворог систематично обстрілює великі українські міста, цілячи по критичній інфраструктурі. Тому, зауважив, що важливо отримати чіткий сигнал від партнерів разом з відповідним озброєнням для превентивних ударів по території РФ, зокрема у місцях скупчення російських військ та техніки.

У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України попередили про зростання кількості кібератак на бухгалтерів.

Міністерству енергетики та “Укренерго” надано доручення розробити проєкт відповідної урядової постанови щодо справедливих графіків вимкнень споживачів.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначив, що потепління, безумовно, покращить ситуацію зі споживанням, однак, генерація електроенергії зокрема зменшиться через планові роботи на АЕС. Населення вкотре наполегливо закликали не створювати навантаження на енергосистему.

Українська телеведуча та журналістка Наталія Мосейчук у контексті людей, які поширюють у соцмережах контент роботи ТЦК сказала, що під час Другої світової війни “панікерів пристрілювали”.