«Ми не можемо покладатися лише на США»: Боррель закликав ЄС надати Україні системи ППО

Джерело: Reuters

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що країни ЄС повинні надіслати свої протиракетні системи для посилення протиповітряної оборони України, додавши, що Європа не може просто покладатися на допомогу від США.

“У нас є Patriots, у нас є протиракетні системи. Ми повинні забрати їх з наших казарм, де вони знаходяться на всяк випадок, і відправити в Україну, де вирує війна. Інакше електроенергетична система України буде зруйнована. І жодна країна не може боротися, не маючи електроенергії вдома, на заводах, в Інтернеті, усюди”, – сказав журналістам Боррель на зустрічі G7.

ППО України була ключовим питанням для міністрів, які зібралися в Італії після заклику Німеччини до ЄС та НАТО зробити більше, щоб допомогти Україні.

“Я впевнений, що ми це зробимо, але ми повинні зробити це швидко”, — наголосив Боррель. 

Він додав, що шкодує, що “внутрішня політика” в США затримує необхідний пакет допомоги для України вартістю 60,84 мільярда доларів.

“Ми не можемо покладатися тільки на США. Ми повинні взяти на себе відповідальність і перестати говорити: “О, США зроблять це””, — сказав він.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.