На 60-ій Венеційській бієнале відкрився Національний павільйон України «Плетіння сіток»

Фото: Мінкульт

Джерело: Мінкульт

В Італії у межах 60-ї Венеційської бієнале сучасного мистецтва відкрився Національний павільйон України з проєктом “Плетіння сіток”.

Темою цьогорічної бієнале є “Іноземці скрізь”. Український павільйон реалізує тему інакшості через особистий досвід війни, еміграції, адаптації в нових суспільствах та трансформації мови під тиском російської агресії.

Водночас назва українського проєкту – “Плетіння сіток” – походить від практики колективного плетіння маскувальних сіток, поширеної серед українців в умовах повномасштабного вторгнення, що досліджується як символ колективного опору перед обличчям війни.

У Національному павільйоні представлено чотири проєкти: інсталяція “Робота” Олександра Бурлаки, фільм “Цивільні. Вторгнення” Даниїла Ревковського та Андрія Рачинського, інсталяція “Щирі вітання” Каті Бучацької та відео “Сomfort work” Андрія та Лії Достлєвих.

“Українська культура є частиною європейської культури. Україна є частиною Європи, частиною глобальної культури та її проблем. У цей важливий час я дуже радий, що існує це місце, де художники можуть спілкуватись та обмінюватись досвідом, де вони можуть демонструвати свої культурні продукти. Саме для цього й існує цей великий простір. Щоб через мистецтво створювати нові можливості та об’єднувати нас”, – сказав комісар національного павільйону, заступник міністра культури та інформаційної політики  з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Довідково. Венеційська бієнале – одна з провідних виставок сучасного мистецтва, що проходить кожні два непарні роки у Венеції, Італія. У межах бієнале сьогодні проводяться також Венеційський кінофестиваль (щорічний) та Венеційський фестиваль архітектури (по парних роках). Україна бере участь у Венеційській бієнале із 2001 року.

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.