Байден припустив, що його дядька могли з’їсти канібали, що викликало обурення

Джерело: The Guardian

Президент США Джо Байден припустив, що його дядька, можливо, з’їли канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни, що викликало обурення в країні.

Під час передвиборчої кампанії в Піттсбурзі (округ Аллегені, штат Пенсільванія, США) Байден розповів про свого дядька, 2-го лейтенанта Амброуза Дж. Фіннегана-молодшого, який на одномоторних літаках здійснював розвідувальні польоти під час Другої світової. Байден сказав, що чоловіка “збили в Новій Гвінеї”, додавши, що “вони так і не знайшли тіло, тому що в цій частині Нової Гвінеї насправді було багато канібалів”.

Офіційні військові записи свідчать, що Фіннеган загинув, коли у літака, на якому він був пасажиром, відмовив двигун і він впав у Тихий океан. У записах немає згадок про канібалізм і не зазначено, що літак збили.

Аналітики в Папуа-Новій Гвінеї назвали заяви Байдена необґрунтованими та погано оціненими, зазначивши, що вони з’явилися в той час, коли США прагнули зміцнити свої зв’язки з країною та протистояти китайському впливу в тихоокеанському регіоні.

“Меланезійська група людей, частиною якої є Папуа-Нова Гвінея, є дуже гордим народом. І вони вважали б таку класифікацію дуже образливою. Не тому, що хтось каже: “О, у PNG [Папуа-Нова Гвінея] був канібалізм” — так, ми це знаємо, це факт. Але виривати це з контексту та натякати, що ваш [дядько] вистрибує з літака, і чомусь ми вважаємо, що це хороша їжа, є неприйнятним”, — сказав Майкл Кабуні, викладач політології в Університеті Папуа-Нової Гвінеї.

За його словами, деякі громади в минулому практикували канібалізм у певних ситуаціях, наприклад, з’їдали померлого родича з поваги, щоб запобігти розкладанню його тіла. 

“Був контекст. Вони б не з’їли білих людей, які впали з неба”, – сказав Кабуні.

Він додав, що близько 79 000 американських солдатів залишаються зниклими безвісти після Другої світової війни. 

“Вони поширилися з південно-східної Азії до Корейського півострова та Європи. Що має на увазі [Байден]? Усіх 79 000, яких так і не знайшли, з’їли?”

Губернатор провінції Східний Сепік Аллан Берд також заявив, що його спантеличили заяви президента США.

“Насправді я втратив дар мови. Я не відчуваю себе ображеним. Це справді смішно. Я впевнений, що коли Байден був дитиною, він чув це від своїх батьків. І це, напевно, запам’яталося йому на все життя”, – сказав Берд.

За даними Державного агентства Міністерства оборони США з обліку військовополонених та загиблих під час воєнних дій (DPAA), дядько Байдена загинув 14 травня 1944 року, коли був пасажиром літака A-20, який вилетів з аеродрому Момот, острів Лос-Негрос, і прямував до аеродрому Надзаб, Нова Гвінея.

“З невідомих причин цей літак був змушений усамітнитися в океані біля північного узбережжя Нової Гвінеї. Обидва двигуни відмовили на малій висоті і ніс літака сильно вдарився об воду. Троє чоловіків не змогли вибратися з уламків корабля, що тонув, і загинули під час аварії. Один член екіпажу вижив і його врятувала баржа, яка пропливала повз. Повітряний пошук наступного дня не виявив жодних слідів зниклого літака або загиблих членів екіпажу”, – йдеться в повідомленні.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.