У Києві розпочався фестиваль квір-кіно Sunny Bunny

Джерело: Держкіно

У Києві стартував перший український ЛГБТКІА+ кінофестиваль Sunny Bunny.

Фестиваль покаже українські короткометражні фільми, а також познайомить глядачів із європейськими та американськими кіноновинками.

Фільмом-відкриттям Sunny Bunny стане стрічка “Проблеміста” (2023) — режисерський дебют Хуліо Торреса, в якому він також знявся разом із Тільдою Свінтон, Ізабеллою Росселліні, Гретою Лі та репером RZA.

Фільмом-закриттям фестивалю буде кінострічка “Лялі їдуть далі” режисера Ітана Коена з Маргарет Квеллі, Педро Паскалем, Меттом Деймоном та Джеральдін Вісванатан у головних ролях.

Про фестиваль Sunny Bunny

 

Перший український ЛГБТКІА+ кінофестиваль Sunny Bunny спрямований на представлення масштабів міжнародного квір-кіновиробництва (з особливим місцем для українських фільмів), озвучення актуальних тем у глобальному та національному контекстах, репрезентування спільноти та бути її рупором як у мистецькому, так і в соціальному та політичному вимірах.

Фестиваль виростає з напряму “Сонячний зайчик” на “Молодості”, який є частиною фестивалю з 2001 року. “Молодість” (заснований у 1970 році) був другим великим міжнародним кінофестивалем у світі після Берлінале та “Тедді”, який запровадив спеціальну нагороду для фільмів на тему ЛГБТКІА+ і запустив для цього спеціальну програму, яка потім перетворилася на “Сонячний зайчик” як конкурс повнометражних ігрових фільмів і позаконкурсних показів документальних, короткометражних фільмів і квір-класики.

Андрій Халпахчі та Анатолій Єрема були засновниками програми ЛГБТКІА+ на “Молодості”.

“Сонячний зайчик” є провідною тематичною культурною подією ЛГБТКІА+ в Україні та східноєвропейському регіоні. Кінофестиваль “Сонячний зайчик” збереже традицію однойменної програми в “Молодості”, розширюючи тематику та представляючи більше фільмів і талантів. Основною програмою стане міжнародний конкурс повнометражного ігрового кіно.

Крім того, у позаконкурсній частині фестивалю буде показано ігрове, документальне, короткометражне та класичне кіно

“Сонячний зайчик” — конкурсний фестиваль, головний приз якого вручається переможцю міжнародного конкурсу повнометражних ігрових фільмів. Переможця обирає міжнародне журі з п’яти осіб, до складу якого входять професіонали кіноіндустрії, митці, активісти. Журі може присудити до двох спеціальних згадок у конкурсі.

Приз глядацьких симпатій присуджується одному з фільмів з усіх секцій фестивалю на основі голосування глядачів, які відвідують фізичні покази в Києві.

Фестиваль ЛҐБТКІА+ кіно Sunny Bunny відбудеться в Києві вдруге з 19 по 26 квітня 2024 року.

Мета фестивалю

 

Бути важливим представником української та міжнародної спільноти ЛГБТКІА+, відігравати помітну роль у політичному та соціальному представництві, сприяти змінам на шляху до рівності в українському суспільстві.

Аналізувати основні тенденції у роботі з темами ЛГБТКІА+ в роботах кінорежисерів по всьому світу, зокрема нових талантів; встановлювати й розширювати творчі контакти між цими кінорежисерами.

Інтегрувати українські фільми в глобальний процес кіномистецтва й індустрії, популяризувати роботу українських кінорежисерів із темою ЛГБТКІА+.

Представляти й розкривати спадщину кіно з тематикою ЛГБТКІА+ з усього світу, зокрема в Україні та Східній Європі.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.