Не хотів громадянства РФ: історія 88-річного чоловіка, який самотужки вийшов з окупації

Джерело: голова Донецької ОДА Вадим Філашкін

88-річний Іван Якович самотужки вийшов із тимчасово окупованої частини Очеретиного у Покровському районі Донецької області, щоб не отримувати російського громадянства.

Фото: Донецька ОДА

Окупанти забрали у чоловіка документи й заявили, що видадуть йому російський паспорт. З документів в нього залишилось лише пенсійне посвідчення. 

Іван Якович зібрав портфель й вирушив з окупованого села. Він йшов всю ніч і на підконтрольній Україні території чоловіка помітили волонтери й відвезли до Покровська.

Пізніше Івана Яковича евакуювали до тимчасового шелтера у Дніпрі, звідки направлять до закладу системи соціального захисту населення. Там йому нададуть місце для проживання і всі необхідні послуги.

Протягом дня, 17 травня, російські війська здійснили 44 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області, зафіксовано 183 вибухи. 

Міністерство закордонних справ України дало розпорядження з 18 травня відновити надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном.

Станом на 20:30 п’ятниці, 17 травня, ворог веде активні наступальні та штурмові дії на Покровському та Придніпровському напрямках.

Київська обласна рада підтримала надання Київському обласному центру допомоги Захисникам України імені Баранова Віталія Анатолійовича.

Згідно з постановою уряду №560 від 16 травня, повістка буде вважатися врученою в разі проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність адресата, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.