В Аргентині масово протестували проти скорочення фінансування державних університетів

Джерело: France 24

Сотні тисяч аргентинців вийшли на вулиці Буенос-Айреса на акцію протесту проти скорочення бюджету для державних університетів.

До мітингу, який пройшов 23 квітня, приєдналися професори, батьки та студенти 57 державних університетів Аргентини, які стали “на захист безкоштовної університетської освіти”.

Зазначається, що профспілки, опозиційні партії та приватні університети підтримали протести в Буенос-Айресі та інших великих містах, таких як Кордова.

Поліція заявила, що лише у столиці вийшло близько 100 000 осіб, тоді як організатори зауважили, що кількість протестувальників становила майже пів мільйона. Мітинг паралізував центр міста на години.

Фото: ВВС

Своєю чергою, профспілка вчителів повідомила про мільйон протестувальників по всій країні.

Учасники тримали банери із закликами захистити фінансування освіти, зокрема: “Захистіть державні університети”, “Навчання – це право” та “Геть план Мілея”.

Фото: ВВС

Як розповіли в ВВС, президент Хав’єр Мілей обійняв посаду минулого року, пообіцявши взяти фінанси під контроль за допомогою масштабних скорочень у державному секторі. Його уряд цього року зберіг фінансування університетів на рівні 2023 року, попри те, що інфляція зменшила реальну вартість бюджету на 80%.

Державні університети Аргентини, такі як Університет Буенос-Айреса (UBA), які пропонують безкоштовну бакалаврську освіту, переважно залежать від державного фінансування. Ректор UBA Рікардо Гелпі попередив, що навчальний заклад, можливо, доведеться закрити протягом трьох місяців, якщо він не отримає більше фінансування.

Фото: Х

Видання пише, що Мілей намагався виправдати скорочення, неодноразово описуючи державні університети як центри соціалістичного виховання.

“Освіта є одним із фундаментальних стовпів нашої ідеології. Ми не маємо бажання закривати університети”, – заявив речник президента Мануель Адорні, захищаючи позицію уряду та закликаючи до мирного маршу.

Норвегія розглядає можливість будівництва паркану на кордоні з Росією для підвищення рівня безпеки в країні. Уряд країни вивчає цей варіант як захід протидії можливому потоку біженців з Росії, що може виникнути в майбутньому.

Данія виділить Україні приблизно 4,2 мільярда данських крон (близько 629 мільйонів доларів США) на закупівлю зброї, виготовленої українською оборонною промисловістю.

Вночі на 29 вересня Сили оборони завдали ураження по арсеналу зберігання та модернізації ракетно-артилерійського озброєння російських окупантів, що біля селища Котлубань Волгоградської області, підтвердили у Генштабі.

У західнонімецькому місті Ессен поліція заарештувала 41-річного сирійця, якого підозрюють у вчиненні серії нападів та підпалі двох житлових будинків. Події сталися 28 вересня, а внаслідок цих інцидентів постраждало 31 особа.

У Волинській області, 28 вересня, сталася трагедія — дитина загинула після падіння у зерносховище в селі Майдан Ковельського району.