Порошенко спорядив війську додаткові три системи РЕБ «Ай-Петрі»

Джерело: Петро Порошенко/Facebook

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко передав військовим на фронт ще три системи РЕБ “Ай-Петрі”.

Порошенко наголосив, що завдяки цим засобам радіоелектронної боротьби 60 км лінії фронту будуть захищені від російських безпілотників.

“Ай-Петрі СВ” – сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу “Орлан”, “Зала”, “Ланцет”.

Наш комплекс кіберзахисту “Ай-Петрі” довів свою ефективність, прикривши значну частину фронту на Сході. Відсьогодні куполом закриємо ще 60 км, бо у війську з’явилося на три новітні установки більше. Ми передаємо їх хлопцям, які стоять на першій лінії боротьби”, – пояснив політик.

Зазвичай розробка такого комплексу триває від трьох до восьми років, проте, цей проєкт вдалося зробити менш як за п’ять місяців: “ми вже маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБу, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, пікапа, штабів управління”.

Моя мрія, щоб уся лінія оброни була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів, – зазначив п’ятий президент.

Довідка. “Ай-Петрі СВ” – так назвали новітню систему радіоелектронної боротьби, розробку та виробництво якої профінансував Петро Порошенко на 150 млн грн. Це сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу “Орлан”, “Зала”, “Ланцет”. Також зауважується, що є позитивні результати й із керованими авіабомбами (КАБами).

Спершу п’ять комплексів надійшли до навчального центру, де готують екіпажі радіоелектронної боротьби. Унікальність комплексу зокрема й у тому, що він може швидко переналаштовуватися у разі зміни льотних параметрів російських безпілотників. Це потребує якісного навчання операторів, які віддалено будуть знищувати російські засоби ураження.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.