Синоптики дали кліматичну характеристику травня

Джерело: Укргідрометцентр

Синоптики дали кліматичну характеристику травня, повідомивши про середню температуру останнього місця весни та кількість опадів.

Цьогоріч у травні середня місячна температура становитиме +15…+18 градусів, у гірських районах традиційно прохолодніше – +11…+14 градусів. Цей показник, додали фахівці, вище за норму на +1..+1,5 градуса.

Щодо опадів, то у травні очікується 35-75 мм, у Карпатах, на Прикарпатті та Закарпатті 88-138 мм, що у межах норми.

Фахівці наголосили, що ці дані – не прогноз, а тільки аналіз на ґрунті багаторічних спостережень за погодою у травні.

Відповідно до аналізу, у травні в Україні середня місячна температура становить +13…+17 градусів, у гірських районах +7…+12 градусів.

Абсолютний мінімум температури у травні становить 0…-6 градусів, місцями у Сумській області та гірських районах -7…-10 градусів, на узбережжі морів +1…+3 градуси.

Абсолютний максимум температури повітря – +30…+37 градусів, на Одещині, Луганщині та у Криму до +38…+39 градусів, у гірських районах +26…+29 градусів.

Середня місячна кількість опадів складає 22-60 мм, у західних та Вінницькій областях 62-91 мм, в Карпатах до 148 мм.

Стійкий перехід середньої добової температури через +15 градусів у бік підвищення (кліматичний показник початку метеорологічного літа) відбувається переважно у другій, на Закарпатті та півдні країни – у першій декаді травня.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Букви підготували підбірку різноманітних фільмів, які вийдуть на екрани вже в жовтні.

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Міністерство юстиції США відкрило кримінальні звинувачення проти трьох іранських оперативників, підозрюваних у зламі президентської кампанії Дональда Трампа та поширенні викраденої інформації в ЗМІ.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.