На протестах у Грузії побили лідерів опозиції

Джерело: Ехо Кавказу

У столиці Грузії на протестах проти закону про іноагентів побили лідерів опозиції Левана Хабеішвілі та Алеко Елісашвілі. Також силовики намагались затримати Георгія Вашадзе.

Соцмережами розповсюджується фото побитого Хабеішвілі, який очолює “Національний рух”. У нього побито обличчя, зокрема розбита брова, крововилив під оком, зламаний ніс та вибитий зуб.

Соратник Хабеішвілі повідомили, що його жорстоко побили поліціянти під час протестів у Тбілісі.

Сам Хабеішвілі записав відеозвернення з лікарні, у Тому повідомив, що побої зникнуть, але “боротьба з путіністами повинна продовжуватись”.

Читайте також: Закон про «іноагентів»: що відбувається в Грузії та реакція міжнародної спільноти

Постраждав від побиття правоохоронців і лідер політичного об’єднання “Громадяни” Алеко Елісашвілі. Декілька ЗМІ зафіксували, як він підходить до поліціянтів, а вони кидають його на землю.

“Мене також потягнули, але коли я побачив фото Левана… Неважливо, з якої я партії, неможна так поводитись з депутатом, неможна поводитись з ним як з собакою”, – сказав Елісашвілі.

До цього кілька правоохоронців намагались напасти на лідера партії “Стратегія Агмашенебелі” Георгія Вашандзе.

“Вони намагались мене схопити, стріляли у мене прицільно. Чому вони стріляють? Вони не можуть витримати цього протесту народу. У них була спеціальна група, вони намагались “взяти” мене разом з Леваном Хабеішвілі, але там були камери, і, мабуть, вони не наважились на це”, – сказав Вашадзе.

За даними ЗМІ, під час розгону протесту правоохоронці також побили американського адвоката Теда Джонаса. Повідомляється, що силовики вибили американцю зуби та зламали ніс.

Що передувало?

15 квітня Комітет з юридичних питань парламенту Грузії підтримав законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, що за змістом ідентичний проєкту, ініційованому минулого року та відкликаному на тлі масових протестів.

Під час засідання комітету з юридичних питань парламенту сталася бійка, а громадські організації оголосили  акцію протесту. Під час засідання присутні опозиційні депутати, але їм вимикали мікрофони, коли вони використовували термін “російський закон” і закликали правлячу партію відкликати законопроєкт.

Під час обговорення, коли депутат “Грузинської мрії” Мамука Мдинарадзе сперечався з представницею опозиційної партії “Лело”, лідер партії “Громадяни” Алеко Елісашвілі, як повідомляють, різко підскочив до нього та вдарив кулаком в обличчя.

Вулицями Тбілісі прокотилася низка акцій проти ухвалення законопроєкту. Зокрема 16 квітня під час багатотисячного мітингу проти закону про “іноагентів”, спецпризначенці застосували сльозогінний газ. Місцеві ЗМІ повідомляють про затримання активістів та постраждалих під час протистоянь. Також вночі 17 квітня правоохоронці побили демонстрантів та журналістів.

Та вже 17 квітня парламент Грузії у першому читанні прийняв проєкт закону “Про прозорість іноземного впливу” (закон про “іноагентів”), проти якого грузини вже кілька днів поспіль виходять на протести.

Надвечір 28 квітня тисячі громадян Грузії пройшли маршем через Тбілісі під час протестів проти законопроєкту про “іноземних агентів”, який опозиція та західні країни назвали авторитарним та інспірованим Росією.

30 квітня законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” винесли на розгляд пленарної сесії парламенту Грузії у другому читанні, втім лідер парламентської більшості Мамука Мдинарадзе заявив, що його обговорення може тривати кілька днів.

Того ж вечора, 30 квітня, грузини знову вийшли на протести біля будівлі парламенту у Грузії. Під час багатотисячного мітингу проти закону про “іноагентів”, спецпризначенці застосували сльозогінний газ та водомет.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Новий звіт вказує, що економіка Великобританії втрачає 11 мільярдів фунтів (13 мільярдів євро) щороку через відсутність жінок на роботі через болісні менструації, ендометріоз, фіброміому та кісти яєчників.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.