Українців закликали економити електроенергію увечері, аби уникнути вимкнень

Джерело: глава НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький у коментарі Радіо Свобода

В “Укренерго” закликали українців ощадливо споживати у вечірні години електроенергію, щоб уникнути вимкнень світла.

Після чергової потужної атаки РФ на енергооб’єкти України в “Укренерго” повідомили про суттєвий дефіцит електроенергії. Імовірно, у вечірні години у всіх регіонах діятимуть графіки відключень світла.

Кудрицький пояснив, що Україна залучила імпорт електроенергії з Європи, тому станом на зараз дефіцит вдалось перекрити. Проте у вечерні години цієї допомоги може виявитись недостатньо.

“Сьогодні ввечері, якщо споживання досить суттєво збільшиться, нам доведеться вдатися до відключення споживачів, як останнього інструменту для збалансування енергосистеми. До цього треба бути готовими, але цього можна спробувати уникнути, якщо ощадливо і економно споживати електроенергію, особливо в години найбільшого споживання, це приблизно з 19:00 до 22:00”, – попередив він.

За словами Кудрицького, під час сьогоднішньої атаки ворог атакував низку критичних об’єктів у центральних та західних регіонах.

“Було також влучання в один з об’єктів “Укренерго”, але більшість ударів прийшлося по електростанціях, які виробляють електроенергію, а наші підстанції, нагадаю, її транспортують, передають. Відповідно в системі наразі існує досить великий дефіцит електроенергії”, – пояснив він.

Глава “Укренерго” також повідомив,що завдяки захисту енергооб’єктів вдається мінімізувати наслідки ворожих атак. Розповідати деталі він відмовився, однак наголосив, що захист нарощують, і цей процес триває безперервно.

Він додав, що у тому регіоні, де сьогодні було влучання в енергооб’єкт “Укренерго”, ніяких обмежень споживачів немає. Це свідчить про те, що енергооб’єкти захищені на “досить на пристойному рівні”

Водночас Кудрицький визнав, що цей захист постійно треба покращувати та посилювати.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.