Папа Римський вважає зброю та контрацептиви причинами демографічної кризи

Джерело: Reuters

Папа Римський Франциск під час конференції, присвяченої демографічній кризі, розкритикував збройну промисловість та контрацептиви.

За словами понтифіка, зброя забирає життя людей, а контрацептиви запобігають появі нового життя.

“Є факт, про який мені сказав один вчений-демограф. Зараз інвестиції, які дають найбільший прибуток, — це заводи зброї та засоби контрацепції. Одне руйнує життя, інше заважає життю… Яке у нас майбутнє? Воно потворне”, – сказав Папа Римський.

Під час конференції понтифік також зауважив, що кількість новонароджених є показником “надії народу”, а Європа поступово перетворюється на “старий і втомлений континент”.

“Домівки наповнюються предметами і звільняються від дітей, стаючи дуже сумними місцями. Не бракує маленьких собачок, котів, їх не бракує. Бракує дітей”, – сказав Папа Франциск.

Аби розв’язати проблему уряди країн повинні впроваджувати “серйозну та ефективну” політику на користь сімей, вважає понтифік. До прикладу, додав він, потрібно зробити так, аби молоді матері не розривались між роботою та доглядом за дитиною, а молоді сім’ї мали право на стабільну роботу та можливість придбати власне житло.

“Я знаю, що для багатьох із вас майбутнє може здатися тривожним, і що серед зниження народжуваності, війн, пандемій і зміни клімату нелегко зберегти надію. Але не здавайтеся, майте віру”, — звернувся він до молоді.

Протягом останніх 10 років рівень народжуваності у Європі зупинився на рівні 1,5 народження на одну жінку. Це вище за показники у Східній Азії, однак набагато ниже показника 2,1, який необхідний для підтримки рівня населення.

Нестача немовлят гостро відчувається в Італії, де у 2023 році народжуваність впала до рекордно низького рівня. Народжуваність у країні падає вже протягом 15 років.

Жодні посадовці, які за ці 15 років приходили до влади, так і не змогли розв’язати цю проблему попри численні обіцянки.

Папа Франциск неодноразово критикував збройну промисловість, особливо на тлі російсько-української війни та боротьби Ізраїлю з бойовиками ХАМАС. Він також залишається противником штучного запліднення.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг офіційно випередив засновника Amazon Джеффа Безоса й став другою найбагатшою людиною світу.

В заповіднику для слонів на півночі Таїланду внаслідок повені евакуюють понад 100 слонів та десятки туристів. Дві тварини загинули під час евакуації.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Верховний суд Бразилії оголосив, що юристи платформи X не сплатили штрафи належному банку. Штрафи, які юристи X стверджують, що були сплачені, є єдиним невиконаним заходом для поновлення роботи компанії в Бразилії.