У Херсонському художньому музеї ідентифікували ще одну картину, викрадену росіянами

Джерело: Херсонський художній музей/Facebook

Херсонський художній музей виявив на відео, зафільмованому російським пропагандистським каналом, ще одну картину, викрадену загарбниками під час окупації.

Відтак, список музейних робіт, що незаконно перебувають в Криму, поповнився ліногравюрою литовського художника. У сюжеті, знятому окупантськими пропагандистами в Центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року, музейники розпізнали на зворотному боці роботи, що потрапила в кадр, інвентарний номер, за яким і визначили вкрадений твір.

Зображення: Херсонський художній музей

Самуїл (Самуель) Розинас (1926-2006). На захист матері – Батьківщини. 1963. Папір, ліногравюра.

Також ця робота зустрічається під іншою назвою – “Чотири партизани”, можливо, саме ця назва і є оригінальною. Річ у тім, що майбутній художник і сам партизанив. Коли нацисти окупували Каунас, 15-річний хлопець опинився в гетто, там влаштувався в майстерню, де виготовляли офіційні документи гетто, іноді робив необхідні посвідки учасникам антинацистської організації.

У 1944 році Самуель втік із гетто і приєднався до своїх друзів-партизанів. Був поранений німецькими солдатами, врятований родиною рибалки і після одужання знов повернувся до партизанів. Після війни навчався у художніх вишах Вільнюса та Ленінграда. В 1973 році виїхав до Ізраїлю, помер в США.

Самуель Розинас працював переважно в галузі графіки та книжкової ілюстрації, його ліногравюри відрізняються лаконічністю, точністю та невимушеністю виконання.

Також на стоп-кадрі присутній ще один твір, який був ідентифікований раніше: Анатолій Платонов (1927-2005). Чуфут-Кале. Бахчисарай. 1986. Полотно, олія.

Загалом вже ідентифіковано 106 творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

105 — кількість творів, що перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди.

Зокрема, є одна робота, точне місцезнаходження якої невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр перебуває в їхніх руках.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.