ISW назвав стратегічну мету наступу росіян на Харківщині

Джерело: ISW

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, наступом на Харківщині росіяни прагнуть досягнути одразу кілька цілей. Зокрема відтягнути українські сили з інших напрямків, просунутися до Харкова на відстань досягнення пострілів артилерії, створити “буферну зону” для захисту Бєлгорода й обмежити українські контрнаступальні операції в цьому регіоні.

Як йдеться у звіті, загарбники проводять відносно обмежені наступальні операції вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області і продовжують досягати тактично значущих успіхів на ймовірно менш захищених ділянках.

При цьому, повідомлена чисельність російських підрозділів, які беруть участь в обмежених операціях, а також угруповання російських військ, розгорнуте вздовж кордону на північному сході України, свідчить про те, що окупанти не проводять широкомасштабну операцію з оточення або захоплення міста Харкова в даний час.

За оцінками ISW, російські наступальні операції на півночі Харківської області, ймовірно, мають на меті відволікти українські сили з інших ділянок фронту, дозволивши ворогу просунутися до міста Харкова на відстань досягнення пострілів артилерії.

Зазначається, що війська РФ підтримують темп своїх наступальних операцій вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Часового Яру та на захід від Авдіївки, і російське військове командування, ймовірно, сподівається, що операції на півночі Харківської області можуть змусити українське військове командування виділити сили і засоби для оборони на північ від Харкова, які в іншому випадку воно могло б спрямувати на оборону цих напрямків.

“Обмеженість російських наступальних операцій на півночі Харківської області свідчить про те, що відновлення американської допомоги у сфері безпеки не змінило розрахунків Путіна, або що він розпочав “харківську операцію” без переоцінки припущень щодо спроможностей України у світлі відновлення допомоги”, – йдеться в огляді.

Водночас загарбники переконані, що вони можуть здійснювати поступове повільне просування широкою смугою території на півночі і північному сході Харківської області протягом тривалого періоду часу, не досягаючи відносно швидких оперативно значущих успіхів, але таким чином, щоб поставити у невигідне становище будь-які майбутні українські контрнаступальні операції в цьому регіоні.

“Вкрай важливо, щоб українські сили якнайшвидше зруйнували будь-які такі російські розрахунки за допомогою як обмежених, так і широкомасштабних контрнаступальних операцій, які звільнять окуповану Росією територію, як тільки дозволять умови”, – зауважили аналітики.

При цьому напрямки російських наступальних операцій в районі кордону дозволяють припустити, що Росія, можливо, намагається створити “буферну зону” для захисту міста Бєлгород, про що нещодавно заявляли російські та українські офіційні особи.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…