Червонокнижний кінь Пржевальського загинув від міни у Чорнобильській зоні

Джерело: пресслужба ДСНС

На російській міні у Чорнобильській зоні підірвалася Червонокнижна тварина – дикий кінь Пржевальського.

У повідомленні зазначили, що прикордонники акустично задокументували факт мінного вибуху в межах зони відчуження ЧАЕС, яка перебувала під окупацією. Як з’ясувалося, на міні підірвався дикий кінь породи Пржевальського, про що поінформовано відповідні організації.

Цей вид диких коней вважається зниклим у природі. Це єдиний представник ряду конеподібних у дикій фауні України, табуни яких акліматизувалися у Чорнобильській зоні відчуження.

На жаль, внаслідок збройної агресії РФ страждає увесь світ природи, – наголосили у ДСНС.

Раніше у Міндовкіллі повідомили, що за два роки повномасштабної війни Росія завдала шкоди українському довкіллю майже на 63 мільярди доларів.

У грудні 2023 року стало відомо, що з асканійського зоопарку загарбники вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида, порушивши норми міжнародних природоохоронних конвенцій.

Довідка. Кінь Пржевальського — підвид дикого коня, що донедавна розглядався як самостійний вид Equus przewalskii. Названий на честь свого першовідкривача — мандрівника Миколи Пржевальського. У XX столітті був винищений у природному середовищі, але зберігся в зоопарках, після чого відбулася його реінтродукція у природу. Наразі це єдиний вид власне диких коней, що існує на волі, а також єдиний представник ряду Конеподібних у дикій фауні України (акліматизовані табуни у Чорнобильській зоні відчуження).

В Україні коней Пржевальського розводили у вже нині тимчасово окупованому заповіднику Асканія-Нова. Також існує дика популяція в Чорнобильській зоні відчуження.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.