Зеленський засудив напад на прем’єра Словаччини Роберта Фіцо

Джерело: Володимир Зеленський/X

Президент України Володимир Зеленський засудив замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо та висловив солідарність зі словацьким народом.

“Напад на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо жахливий. Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнерки”, – прокоментував інцидент Президент України.

А також зазначив, що необхідно докласти всіх зусиль, щоб насильство не стало нормою в жодній країні, формі чи сфері.

“Щиро сподіваємося на швидке одужання Роберта Фіцо, і висловлюємо нашу солідарність з народом Словаччини”, – резюмував Володимир Зеленський.

Що передувало?

За повідомленням ЗМІ, в середу, 15 травня, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зазнав поранень внаслідок стрілянини після засідання уряду.

Стрілянина відбулась перед культурним громадським центром у місті Гандлова (Словаччина), де проходило засідання уряду.

Прем’єр-міністра доставили до лікарні.

Свідок видання повідомив Reuters, що чув кілька пострілів та бачив, як співробітники служби безпеки заштовхали когось в автомобіль і поїхали.

Свідок також заявив, що поліція затримала чоловіка.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова засудила “жорстокий” напад та побажала Фіцо одужання.

Генеральний інспектор Бундесверу Карстен Бреєр виступив за проходження військової служби також жінками, зазначивши, що тут “повинна бути встановлена ​​рівність”.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко після масованого російського удару по Україні 8 липня закликав міжнародну спільноту визнати главу РФ Володимира Путіна злочинцем, а російський режим – терористичним.

Естонія у 2025 році, у межах проєкту зі зведення лінії оборони на кордоні з Росією, облаштує 600 бункерів. Нині створюються їхні прототипи, поінформувала голова відділу інфраструктури державного центру оборонних інвестицій Каді-Кай Колло.

8 липня російські війська здійснили черговий масований ракетний удар по території України. Наразі повідомлять про зростання кількості загиблих до 36 осіб.

8 липня внаслідок чергового російського масованого ракетного удару загинув лось, котрий перебував на реабілітації у Центрі порятунку диких тварин Наталії Попової. Тварина перелякалася вибухів, та розігнавшись, вдарилася об стіну.