Кремль вважає Мирний саміт України у Швейцарії «марним» без участі РФ

Джерело: Reuters

Речник Кремля Дмитро Пєсков вважає, що проведення Мирного саміту у Швейцарії щодо звершення війни в Україні не матиме результатів, якщо у ньому не братиме участь Росія.

“Без Росії обговорення питань безпеки абсолютно марне”, – сказав Пєсков у коментарі росЗМІ.

Він додав, що саміт без РФ буде “пустою схоластикою без перспективи отримати хоч якийсь вагомий результат”,

РФ раніше вже заявляла, що не бачать сенсу у Саміті миру, який пройде у Швейцарії вже у червні.

Коментуючи участь Китаю у саміті Пєсков заявив, що участь КНР “може прикрасити будь-яку конференцію”, однак “не додасть ефективності цьому конкретному заходу”.

Раніше Росія заявляла, що не бачить сенсу в запланованій Швейцарією конференції для обговорення способів припинення конфлікту в Україні, на яку Москва наразі не запрошена.

Напередодні Швейцарія заявила, що понад 50 країн зареєструвалися для участі в саміті, який має відбутися 15-16 червня поблизу швейцарського міста Люцерн.

Довідка. Глобальний саміт миру – майбутня міжнародна зустріч на рівні лідерів країн, яку готує Україна та Швейцарія для проведення у червні 2024 року в Люцерні. Україна і Швейцарія почали підготовку до саміту на рівні лідерів країн з 16 січня.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.