Росіяни готуються до другого етапу наступальної операції на Харківщині – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Російські війська, ймовірно, готуються до другого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, яку планують розпочати після очікуваного захоплення ними Вовчанська.

За словами аналітиків, російським військам може знадобитися розпочати кілька “хвиль” тактичних атак, щоб досягти мети будь-якої окремої фази їхньої наступальної операції на півночі Харківської області.

Раніше Зеленський заявив, що російське військове командування прагне атакувати місто Харків, але російським силам не вистачає живої сили, необхідної для захоплення такого великого міста.

Згідно з даними ISW, противник залучив лише обмежену кількість підготовлених сил, які Росія утримує в Білгородській, Курській та Брянській областях для наступальних операцій у цьому районі. Українські джерела раніше заявляли, що російські сили направили 2 тис. особового складу на лінію фронту вздовж кордону та мають від 1, 5 тис. до 2 тис. особового складу в безпосередньому резерві станом на 11 травня.

Водночас українські джерела стверджували, що російські підрозділи, які до цього часу брали участь у наступальних операціях на півночі Харківської області, можливо, уже “деградували” після серйозних втрат.

Російське військове командування, ймовірно, не залучає наявні резерви Північного угруповання військ до поточних наступальних операцій, оскільки має намір, щоб ці елементи підтримували наступні етапи наступальних операцій або наступні хвилі штурму, йдеться у звіті.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.