Які саме касетні боєприпаси США мають надати Україні та чому вони викликають такі суперечки?

Джерело: CNN.

Сполучені Штати Америки підтвердили, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси в рамках нового пакету військової допомоги.

Минулого тижня CNN вперше повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена серйозно розглядає можливість схвалення передачі суперечливої ​​зброї Україні, чиї сили намагаються досягти значних успіхів у тижневому контрнаступі.

Ось що вам потрібно знати про зброю – і чому вона викликає суперечки.

Що таке касетний боєприпас?

Касетні боєприпаси, також звані касетними бомбами, являють собою контейнери, які містять від десятків до сотень менших бомб, також відомих як суббоєприпаси. Каністри можна скидати з літаків, запускати з ракет або стріляти з артилерії, морських знарядь або ракетних установок.

Контейнери відкриваються на заданій висоті, залежно від площі передбачуваної цілі, і бомби всередині розповсюджуються по цій площі. Вони з’єднуються за допомогою таймера, щоб вибухнути ближче до землі або на землі, розкидаючи осколки, призначені для вбивства військ або броньованих машин, наприклад танків.

Джерело: CNN

Який тип касетної бомби, як кажуть, США передадуть Україні?

У США є запаси касетних боєприпасів, відомих як DPICM, або покращених звичайних боєприпасів подвійного призначення, які вони більше не використовують після їх поступового виведення з експлуатації в 2016 році.

Відповідно до статті на веб-сайті армії США eArmor, DPICM, які Вашингтон передасть Києву, стріляють із 155-мм гаубиць, кожна каністра містить 88 бомб. Кожна бомба має смертоносну дальність близько 10 квадратних метрів, тому одна каністра може покрити площу до 30 000 квадратних метрів (приблизно 7,5 акрів), залежно від висоти, з якої вона випускає бомби.

Бомби в DPICM мають кумулятивні заряди, які, вражаючи танк або броньовану машину, «створюють металевий струмінь, який перфорує металеву броню», — йдеться в статті, додаючи, що для знищення броньованої машини може знадобитися 10 або більше бомб, але це може знадобитися лише один, щоб вивести з ладу озброєння бронетехніки або зробити її нерухомою.

Що таке касетні боєприпаси?

Касетні боєприпаси містять кілька вибухових речовин, які викидаються на площу розміром до кількох футбольних полів. Їх можна скинути з літака або запустити з землі чи моря.

Чи застосовувалися раніше на війні в Україні касетні бомби?

Так, і українці, і росіяни використовували касетні бомби після вторгнення московських сил у лютому 2022 року. Нещодавно українські сили почали використовувати касетні боєприпаси, надані Туреччиною, на полі бою.

Але українські чиновники наполягали на тому, щоб США надали касетні боєприпаси з минулого року, стверджуючи, що вони нададуть більше боєприпасів для артилерії та ракетних систем із Заходу та допоможуть зменшити чисельну перевагу Росії в артилерії.

Чому касетні боєприпаси викликають більше суперечок, ніж інші бомби?

Оскільки бомби падають на велику територію, вони можуть загрожувати некомбатантам.

Крім того, за даними Міжнародного комітету Червоного Хреста, десь від 10% до 40% боєприпасів виходять з ладу. Боєприпаси, що не вибухнули, можуть бути підірвані цивільними діями через роки чи навіть десятиліття.

Коаліція з касетних боєприпасів, група активістів, яка намагається повсюдно заборонити зброю, каже, що потенційно смертельні касетні суббоєприпаси досі залишаються бездіяльними в Лаосі та В’єтнамі через 50 років після їх використання.

У своїй заяві в п’ятницю Human Rights Watch заявила, що і Україна, і Росія вбивали мирних жителів, використовуючи касетні боєприпаси під час війни.

«Касетні боєприпаси залишаються однією з найпідступніших видів зброї у світі. Вони вбивають і калічать без розбору і спричиняють масові людські страждання», — сказав Жиль Карбоньє, віце-президент Міжнародного комітету Червоного Хреста, на конференції, присвяченій боєприпасам у Швейцарії минулого року.

«Будь-яке використання касетних боєприпасів будь-де і будь-ким має бути засуджено», – сказав Карбоньє.

Більшість країн світу заборонили використання цієї зброї через Конвенцію про касетні боєприпаси (CCM), яка також забороняє накопичення, виробництво та передачу їх.

Хоча 123 країни приєдналися до цієї конвенції, Сполучені Штати, Україна, Росія та ще 71 країна – ні.

Згідно з міжнародним правом, використання боєприпасів для нападу на ворожі війська або транспортні засоби не є незаконним, але, за словами Human Rights Watch, нанесення ударів цією зброєю по цивільним особам може вважатися військовим злочином.

Де раніше застосовувалися касетні бомби?

За даними Коаліції з касетних боєприпасів, касетну зброю використовували ще під час Другої світової війни та в більш ніж трьох десятках конфліктів з того часу.

За словами коаліції, востаннє США застосовували зброю в Іраку з 2003 по 2006 рік.

Згідно із заявою Центрального командування США від 2017 року, збройні сили США почали їх поетапне виведення з експлуатації у 2016 році через небезпеку, яку вони становлять для цивільного населення.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.