Швеція через загрозу з боку Росії посилила оборону у Балтійському морі

Джерело: RND

Швеція заявила про посилення оборони острова Готланд у Балтійському морі через загрозу з боку Росії. Головнокомандувач Збройних сил країни Мікаель Бюден сказав, що це рішення відповідає на нові виклики, що виникли внаслідок війни в Україні.

“Готланд – це шведська територія, тому Швеція зобов’язана її захищати, а Готланд має право на захист. Були часи, коли ми скорочували свою військову присутність на Готланді настільки, що там залишалися тільки добровольчі сили внутрішньої оборони. Ці мирні часи минули”, – заявив він.

Бюден зазначив, що Готланд – це шведська територія, яку необхідно захищати, особливо у зв’язку з останніми подіями в регіоні. Після початку війни в Україні Швеції довелося суттєво змінити свою військову присутність на острові.

Він також наголосив на стратегічному значенні Готланду у контролі за Балтійським морем, зауваживши, що той, хто контролює острів – контролює цей морський басейн. На його думку, Путін дивиться на цей острів “обома очима”.

“Мета Путіна – здобути контроль над Балтійським морем. Можливо, він також стежить за Аландським архіпелагом. Росіяни уважно стежать за тим, що відбувається на входах і виходах з Балтійського моря. Для Путіна, як і для нас, важливо, щоб Балтійське море залишалося відкритим і безпечним”, – заявив він.

У разі необхідності, шведські військові можуть використовувати Готланд для проведення наступальних операцій. Він також наголосив на важливості морської безпеки в регіоні і висловив упевненість, що Росія докладає певних зусиль для контролю над Балтійським морем.

“Ми не повинні допустити цього. Балтійське море не має стати ігровим майданчиком Путіна, де він лякає членів НАТО”, – наголосив військовий.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.