Польща закуповуватиме в США системи розвідки повітряного простору для безпеки кордону

Джерело: Reuters

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що країна підписала угоду з США про постачання системи розвідки повітряного простору для спостереження за північно-східними кордонами Польщі вартістю 960 мільйонів доларів.

“Польща буде другою країною у світі, яка використовуватиме цю систему. Угода визначає нашу безпеку, це ще один акт співпраці між Польщею та США”, — сказав він.

Відповідно до контракту, Польща отримає чотири аеростати або пришвартовані повітряні кулі, які розмістять на постах вздовж східного та північно-східного кордонів Польщі.

Контракт також передбачає відповідну матеріально-технічну та програмну підтримку. Система буде доставлена ​​і повністю запрацює до 2027 року, додав Косіняк-Каміш.

За словами голови Агентства озброєнь Польщі генерала Артура Куптеля, радари, підвішені на прив’язаних повітряних кулях, будуть стежити за небом до України, Білорусі та російського ексклава Калінінград з повітряного простору Польщі.

Вони здатні виявляти широкий спектр об’єктів, таких як ракети, літаки, безпілотники та надводні кораблі на відстані понад 300 км.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.