Передчасний початок наступу на півночі Харківщини обернувся провалом для РФ – ISW

Джерело: ISW

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх РФ на півночі Харківської області.

За даними аналітиків, ворог розпочав свою наступальну операцію на півночі Харківської області з обмеженими силами і ще не перекинули туди значні резерви, що призвело до зниження темпів російського просування і наступальних операцій.

“Таке зниження темпів, ймовірно, надає українським військам тактичні можливості для контратак, хоча українські війська ще не проводять обмежену контрнаступальну операцію, яка має на меті повністю витіснити російські війська з північної Харківської області”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що розрізненість російських підрозділів, які нині діють на півночі Харківської області, та нерішучість військових РФ щодо залучення до бойових дій наявних резервів свідчить про те, що противник, ймовірно, намагається довести чисельність Північного угруповання до запланованої кінцевої мети перед тим, як активізувати наступальні операції на півночі Харківської області.

Як йдеться у звіті, на момент початку наступальних операцій 10 травня у складі Північного угруповання військ у районі кордону перебувало близько 35 000 військовослужбовців, тоді як українські джерела вказували, що російські військові мають намір зосередити в цьому районі від 50 000 до 70 000 військовослужбовців.

Експерти припустили, що російські війська, ймовірно, розпочали наступальну операцію на півночі Харківської області раніше запланованого терміну, залучивши недостатню кількість особового складу зі сподіваннями закріпитися до того, як прибуття на фронт військової допомоги з боку Сполучених Штатів Америки зробить це завдання більш важким.

Відтак, як зауважили в ISW, ймовірно, передчасний початок російських наступальних операцій підірвав успіх Росії на півночі Харківської області.

Російським військам схоже вдалося застати українські сили зненацька 10 травня і досягти тактично значних успіхів у районах, які, за повідомленнями українських офіційних осіб, були менш захищеними.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.