У червні Україна виробила більше мінометних та артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік – Камишін

Джерело: інтерв’ю Bloomberg

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що Україна у червні виробила більше мінометних та артилерійських снарядів, ніж за увесь минулий рік.

Попри те, що цей результат є успіхом у країні, де багато заводів регулярно обстрілюють російські ракети, Камишин зауважив, що попереду ще довгий шлях.

Я б не сказав, що ми змогли збільшити виробництво боєприпасів за три місяці. У 2022 році ми виробили так мало, – зазначив він.

Україна практично припинила виробництво боєприпасів після розпаду СРСР, швидко вичерпавши запаси після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Через це країна залежала від союзників, які продовжували стріляти з гармат.

Постачання озброєння з боку США та союзників було основним напрямком у війні, проте Київ поспішає налагодити власне виробництво, щоб не так залежати від благодійності. Згодом глава відомства прагне відновити місце України серед експортерів озброєння.

Нарощування виробництва танків і бронетехніки є наступним пріоритетом, але, за словами Камишіна, це займе 3-6 місяців.

Зауважимо, 20 березня глави міністерств закордонних справ ЄС погодили план постачання Україні боєприпасів на 2 млрд євро. Спільна закупівля має на меті пришвидшити та збільшити постачання снарядів.

6 липня міністр оборони Олексій Резніков провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном. Сторони зокрема обговорили потреби української армії у різних видаї боєприпасів.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.

Сьогодні вдень, 7 вересня, російські окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову та селищу Мала Данилівка Харківського району. Є поранені.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у суботу, 7 вересня, пообіцяла непохитну підтримку України.