Російський завод «Алабуга» у Татарстані має намір виробляти 6000 «шахедів» щороку — WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

Російський завод “Алабуга” готується виробляти 6000 ударних безпілотників типу Shahed щороку, відповідно до укладеної угоди. На початку квітня підприємство вже випередило свій виробничий графік, поставивши 4500 дронів. Угоду про будівництво заводу  укладено ще наприкінці 2022 року російськими бізнесменами в Ірані.

За даними видання, російських солдатів навчають керувати безпілотниками в Сирії як інструктори як із Корпусу вартових революції, так і з підтримуваного Іраном бойового угруповання Хезболла.

The Wall Street Journal повідомив, що десятки розвідувальних безпілотників М3 “Альбатрос”, виготовлених на заводі “Алабуга”, отримали детальну фоторозвідку про українські позиції та переміщення на передовій. Виробник заявив, що безпілотники вже успішно відпрацювали в Бєлгородському районі.

За даними видання, на старті виробництво дронів “Альбатрос” значною мірою здійснювалося за участю студентів довколишніх технічних коледжів, але для задоволення попиту на працівників розпочали активний пошук кадрів в Африці.

Довідка. У квітні 2024 року видання InformNapalm опублікувало розгорнуте розслідування стосовно заводу “Алабуга”: які саме особи причетні до розробки “шахедів”, як завод бере активну участь у виконанні мобілізаційних завдань та як прикривається навчальним закладом ПТУ “Алабуга Политех”. Згідно з розслідуваннями інших видань, стверджувалося, що над так званими “моторними човнами”, які атакують Україну (тобто шахедами, – ред.), працюють і самі студенти ПТУ.

Ще тоді розслідувачі заявляли, що в “Алабузі” планується виготовити 6 тисяч дронів до літа 2025 року. Ознайомитися з детальним розслідуванням можна за посиланням.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.