Люди з генами «недовгожителів» можуть продовжити собі життя – дослідження

Джерело: The Guardian

Результати нового дослідження, проведеного групою вчених із Чжецзянського та Единбурзького університетів, свідчать, що здоровий спосіб життя може компенсувати на понад 60% негативний вплив деяких генів на тривалість життя і додати до нього ще п’ять років.

За словами вчених, деякі люди генетично не схильні до довголіття. Погіршити ситуацію можуть куріння, вживання алкоголю, неякісна дієта, низький рівень фізичної активності та дефіцит сну.

Дослідники проаналізували дані 353,742 осіб із Біобанку Великої Британії. За ними спостерігали 13 років, упродовж яких сталося 24,239 смертей.

З’ясувалося, що у людей із високим генетичним ризиком  коротшого життя ризик ранньої смерті на 21% вищий у порівнянні з людьми із низьким генетичним ризиком, незалежно від їхнього способу життя. А у людей, які ведуть нездоровий спосіб життя, ймовірність ранньої смерті збільшується на 78%, незалежно від рівня їхнього генетичного ризику.

Експерти зауважили, що нездоровий спосіб життя та слабкі гени більш ніж удвічі підвищують ризик ранньої смерті в порівнянні з людьми із “кращими” генами та здоровим способом життя.

Також вони додали, що політика громадської охорони здоров’я, спрямована на покращення здорового способу життя, стане потужним доповненням до традиційної охорони здоров’я та пом’якшить вплив генетичних факторів на тривалість життя людини.

Актор Девід Швіммер нещодавно зізнався, що його кар’єра могла б піти зовсім іншим шляхом, якби він не відмовився від ролі у фільмі “Люди в чорному” 1997 року. На той час актор здобув велику популярність завдяки своїй ролі в серіалі “Друзі”, але він вирішив зосередитися на власному фільмі, замість того щоб прийняти пропозицію зіграти головну роль у культовому фільмі.

Росія проводить інформаційні маніпуляції, часто маскуючи їх під українські ініціативи, зокрема через створення псевдоукраїнських сторінок у соцмережах.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю, 20 вересня, здійснить візит до України.

Згідно з листом, який Reuters опублікував у четвер, Німеччина має намір схвалити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

Студія “Квартал 95” без дозволу використала відео загиблого захисника Юрія Назаренка у випуску 25 серпня 2024 року. Це викликало обурення у близьких загиблого.