Удар РФ по «Епіцентру» у Харкові: пошукові роботи завершено, ідентифіковано 19 тіл загиблих

Джерело: Очільник МВС Ігор Клименко/Telegram

Пошукові роботи внаслідок російських авіаударів по гіпермаркету “Епіцентр” у Харкові – завершено.

Поліція ідентифікувала всі 19 тіл загиблих унаслідок російських авіаударів, яких завдали російські військові в суботу, 25 травня.

Внаслідок ударів по гіпермаркету Харкова загинули 12 чоловіків та 7 жінок. Серед жертв – 17-річний хлопець та 12-річна дівчинка. Ще 54 особи зазнали поранень.

За словами очільника МВС, це було непросто. Загиблих за допомогою спецтехніки цілодобово шукали серед попелу, оперативно ідентифікували за допомогою ДНК-лабораторії.

Криміналісти провели більш ніж 100 досліджень. До поліції звернулись 16 родичів зниклих безвісти, які надали біологічні зразки для експертиз.

Також було залучено кінологів – службовий пес виявив одне тіло та один фрагмент.

“Ворог суцільною маячнею намагається виправдати удари по гіпермаркету, друкарні, інших обʼєктах цивільної інфраструктури. Чи залякає це харківʼян? Лише збільшить ненависть. Чи змусить нас відступити?  Ще лютіше битимемо ворога. До перемоги”, – резюмував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

  • Група компаній “Епіцентр К” повідомила про намір надати грошову допомогу сім’ям загиблих унаслідок російських обстрілів по будівельному гіпермаркету 25 травня. Також компанія компенсує витрати на лікування та реабілітацію пораненим.
  • Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський прокоментував сьогоднішні обстріли росіянами Харкова, заявивши, що не варто вірити “казкам Кремля” про готовність до мирних переговорів.
  • Поліція Харківської області закликала родичів жертв внаслідок атаки РФ по “Епіцентру” здавати своє ДНК для упізнання.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…