У Сумській області евакуюють всіх жителів п’ятикілометрової зони в прикордонні з РФ

Глава Сумської ОВА Володимир Артюх.

У Сумській області за рішенням Ради оборони вирішили евакуювати усіх мешканців п’ятикілометрової зони в прикордонних з Росією громадах.

“Радою оборони Сумської області прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні”, – йдеться в повідомленні.

З початку 2023 року на Сумщині через ворожі обстріли загинули 35 цивільних осіб. За останній місяць загинуло 17 осіб, зокрема одна дитина.

Спершу громадянам буде роз’яснено їхні права, забезпечено необхідні засоби і ресурси. Після цього кожна родина у прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення. Коли підготовка завершиться – розпочнеться евакуація.

Глава ОВА наголосив, що люди не живуть в регіоні, а виживають – під постійними обстрілами, тижнями або місяцями без світла. Часто не працюють магазини, школи, лікарні, а також неможливо завезти найнеобхідніші продукти, ліки тощо.

Також неможливо відновити зруйновані об’єкти через постійні обстріли. Росіяни навмисно обстрілюють навіть ремонтні бригади – нещодавно загинули працівники “Сумиобленерго”, які виїхали на ремонт пошкодженої лінії електропередач.

Також цивільні громадяни гинуть і від ДРГ, зокрема відбулося “зухвале вбивство лісників у Свеській громаді та жителів Шалигинської громади”. За словами голови ОВА, ДРГ останнім часом все частіше заходять на підконтрольну Україні територію.

Володимир Артюх наголосив, що через перебування цивільних у п’ятикілометровій зоні українські захисники не можуть ефективно реагувати на ворожі дії. В іншому випадку це б наражало мирних на ще більшу небезпеку.

ОВА вже готує розпорядження щодо евакуації людей. Для цього відпрацьовано всі плани, маршрути евакуації, алгоритми дій і взаємодії усіх служб.

Евакуювати людей будуть під прикриттям військових ЗСУ, аби росіяни не мали можливості здійснити провокацію і наразити жителів на небезпеку.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.