Ворог посилив корабельне угруповання в Азовському морі – ОК «Південь»

Джерело: Оперативне командування “Південь”

Станом на 10 липня ситуація в зоні відповідальності ОК “Південь” залишаться напруженою, армійці продовжують ведення контрбатарейної боротьби. Росіяни тримаються в обороні, водночас намагаються відновити розмитий повінню перший та укріплюють другий рубіж оборони.

Корабельне угруповання без ракетоносіїв несе службу в Чорному та Азовському морях в кількості семи та трьох одиниць відповідно.

За минулу добу ворог випустив 365 снарядів по правобережжю та протилежному Кінбурну берегу Дніпро-Бузького лиману. Під регулярними обстрілами на Херсонському напрямку – обласний центр та населені пункти Херсонської та Бериславської громад. В Антонівці, Бериславі і Веселому ворог поцілив по житлових будинках, поранивши 6 осіб.

Вранці обстріляно село Інженерне, багатоквартирний будинок зазнав руйнувань. Постраждали дві літні жінки, які знаходилися у власних оселях.

У пресслужбі зауважили, що завдяки влучній роботі наших оборонців військо ворога зменшилось на 12 росіян, знищено диверсійно-розвідувальну групу на човні.

Водночас попередили, що основними загрозами залишаються у прифронтових територіях  атаки тактичної авіації з використанням КАБів і артобстріли, а також ракетно-дронові удари по всій зоні відповідальності.

Також закликали реагувати на сигнали повітряної тривоги – оперативно і зібрано. Зауваживши, що після тривалої паузи ворог може вдатися до нових атак.

Раніше у Генштабі повідомили, що протягом минулої доби російські окупанти завдали 30 авіаційних ударів та здійснили 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.