Вчені виявили на 4000-річному черепі з Єгипту сліди лікування раку

Джерело: The New York Times

Археологи знайшли на єгипетському черепі віком 4 тисячі років порізи, які можуть свідчити про спроби лікування раку.

Група вчених під керівництвом Едгарда Камароса, палеопатолога з Університету Сантьяго-де-Компостела в Іспанії, вивчала череп з Єгипту віком приблизно 4600 років і виявила ознаки раку мозку та способи його лікування.

“У кімнаті запанувала незручна тиша, тому що ми знали, що щойно виявили”, – прокоментував відкриття Камарос.

Зокрема експерти виявили порізи по краях черепа, що оточували десятки уражень, які попередні дослідники пов’язували з метастазами від раку мозку. Форма надрізів свідчила про те, що вони були зроблені металевим інструментом.

Фото: FRONTIERSIN.ORG

Це відкриття дозволяє припустити, що стародавні єгиптяни вивчали рак мозку за допомогою хірургічного втручання. Якщо порізи були зроблені, поки людина була жива, то можливо, вони намагалися її вилікувати.

Команда доктора Камароса також повідомила, що знайшла докази успішного лікування травматичного пошкодження на іншому черепі, віком 2600 років.

За словами Кейсі Л. Кіркпатрік, наукової співробітниці Інституту еволюційної антропології Макса Планка в Німеччині, нове дослідження представляє перші фізичні докази можливого лікування раку стародавніми єгиптянами.

Вона додала, що дослідження має ще одну перевагу.

“Це також може нагадати нам, що рак не є сучасною хворобою, що може допомогти полегшити почуття провини у тих, хто нині страждає від раку і стурбований тим, яку роль їхній спосіб життя зіграв у його розвитку”, – пояснила вона.

Проблематика статусу “зниклих безвісти” в Україні виникла ще з 2014 року, з початком війни на…

Дані з документів свідчать, що військове командування РФ передбачало ймовірність вторгнення ЗСУ на Курщину ще за кілька місяців до того, як це сталось.

В Україні триває 840-ва доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 639 тисяч осіб.

Фахівці ISW прокоментували статтю WSJ про те, що міноборони РФ просило Володимира Путіна оголосити мобілізацію. Аналітики прокоментували ймовірність мобілізації у Росії.

20 вересня відзначають Міжнародний день студентського спорту та Всесвітній день рису. За церковним календарем сьогодні – великомученика Євстратія та інших.